Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljuje pravnu bitku

Trump ne namjerava priznati poraz: "Pobijedio sam na izborima, dobio sam 71 milijun legalnih glasova"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump odbio je priznati poraz na izborima i tvrdi da su oni daleko od gotovih.

Svi vodeći američki mediji proglasili su Joe Bidena izabranim 46. američkim predsjednikom.

Pročitajte i ovo Joe Biden potpora partnerima Zelenski je odahnuo, Biden potpisao zakon o paketu pomoći Ukrajini Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Nakon izborne drame koja je trajala od utorka, CNN je danas proglasio novim američkim predsjednikom nakon što je prema njihovim projekcijama osvojio Pennslyvaniju i time osvojio 284 elektorska glasa dok je za pobjedu potrebno 270.

Donald Trump na Twitteru je uoči proglašenja Bidena predsjednikom poručio kako je on "premoćno osvojio izbore" te najavio konferenciju za medije u 17:30 sati po našem vremenu.

Trump se danas nalazio u Virginiji na svojem imanju s golf terenom, a iz njegovog izbornog stožera je stigla izjava u kojoj se navodi kako od ponedjeljka počinje njihova pravna bitka i da je sve "daleko od gotovog". 

Pravna bitka se nastavlja

Američki predsjednik Donald Trump odbio je priznati poraz na izborima te navodi da se Joe Biden lažno predstavlja pobjednikom izbora.

"Promatračima nije bilo dozvoljeno da uđu u sobe za brojenje glasova. Pobijedio sam na izborima, dobio sam 71 milijun legalnih glasova. Loše stvari su se dogodile koje naši promatrači nisu smjeli vidjeti. To se prije nikada nije dogodilo. Milijuni dopisnih listića je stiglo ljudima koji ih nikad nisu ni tražili", napisao je Trump, a Twitter uz njegovu objavu stavio upozorenje kojim osporava Trumpove tvrdnje o prevari na izborima.

Predsjednikovi saveznici i savjetnici privatno su priznali da su izgledi bivšeg njujorškog biznismena da preokrene izborne rezultate tanki, no nastavljaju pravnu bitku.

"On bi trebao pričekati ponovno prebrojavanje (...) pa ako se ništa ne promijeni trebao bi odustati", rekao je Trumpov pomoćnik.

Republikanci pokušavaju prikupiti najmanje 60 milijuna dolara za financiranje pravnih postupaka u nekoliko država, pa traže donacije, kazali su izvori agenciji Reuters.

"On bi se trebao potruditi da se svaki glas prebroji i tražiti transparentnost", rekao je bivši dužnosnik Bijele kuće.

Bivši demokratski kandidat za predsjedničku nominaciju Bernie Sanders rekao je kako je nevažno hoće li dosadašnji predsjednik Donald Trump priznati poraz pobjedniku na predsjedničkim izborima Joeu Bidenu.

"Hvala Bogu, pobijedila je demokracija, stoga samo želim Joeu i Kamali sve najbolje u vođenju naše zemlje", rekao je senator za CNN, misleći na izabranog predsjednika i potpredsjednicu Harris.

"Stop krađi glasova"

Za to vrijeme Trumpovi pristaše u brojnim gradovima izvikuju "stop krađi" glasova.

Stotine su se okupile u Lansingu, glavnome gradu Michigana, ključne među takozvanim "swing" državama koja je glasala za Bidena.

Drugi Turmpovi pristaše okupili su se u Atlanti u Georgiji te u mjestima u Arizoni izvikujući "stop krađi" glasova, iako vlasti nisu našle dokaza o velikoj izbornoj prevari.

Prosvjedi u subotu činili su se maleni i relativno izolirani u odnosu na okupljanja Bidenovih pristaša koji su ispunili sve ulice u brojnim američkim gradovima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene