Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon višednevne drame

Joe Biden izabran za novog predsjednika SAD-a: "Posao pred nama je težak, bit ću predsjednik svih Amerikanaca"

Glasački listić na izborima u SAD-u - 1
Glasački listić na izborima u SAD-u - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Glasački listić na izborima u SAD-u - 1 Galerija 1/1 >>
Joe Biden je 46. američki predsjednik!

* Joe Biden izabran je za 46. američkog predsjednika nakon pobjede nad republikancem Donaldom Trumpom

*CNN ga je prvi proglasio pobjednikom izbora

* Kamala Harris će biti prva žena potpredsjednica SAD-a

* Biden ima 290 elektorska glasa, Donald Trump 214

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:46 Bivši demokratski kandidat za predsjedničku nominaciju Bernie Sanders rekao je kako je nevažno hoće li dosadašnji predsjednik Donald Trump priznati poraz pobjedniku na predsjedničkim izborima Joeu Bidenu.

 

"Hvala Bogu, pobijedila je demokracija, stoga samo želim Joeu i Kamali sve najbolje u vođenju naše zemlje", rekao je senator za CNN, misleći na izabranog predsjednika i potpredsjednicu Harris.

22:28 Uz povike veselja i automobilske trube, stotine pobornika Joea Bidena okupile su se u subotu ispred stožera demokratskog kandidata u Wilmingtonu, u Delawareu, pripremajući se za proslavu pobjede tijekom večeri.

U hotelu Westin, blizu stožera, obitelji i ekipa kampanje novoizabranog predsjednika prepustili su se veselju nakon četiri dana iščekivanja i posebno iscrpljujuće izborne kampanje tijekom koje je Amerika djelovala podijeljenija nego ikada.

21:37 Čestitke Joe Bidenu pristižu i od republikanaca. Čestitku je među prvima od republikanaca uputio Jeb Bush, potomak poznate republikanske političke predsjedničke obitelji i bivši predsjednički kandidat. I senator Mitt Romney, republikanski predsjednički kandidat 2012. godine, čestitao je Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi.

21:34 Pobjedom demokrata Joea Bidena, aktualni predsjednik Donald Trump pridružio se klubu američkih predsjednika koji su služili samo jedan mandat u Bijeloj kući. Nekima je predsjednički mandat prekinula smrt, uključujući Johna F. Kennedyja koji je ubijen 1963. Njegov nasljednik Lyndon B. Johnson odlučio je da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat, nakon što mu je prvi obilježio Vijetnamski rat. Predsjednik s jednim mandatom je i George H. W. Bush, ali Ronald Reagan.

21:12  Kamala Harris objavila je video njezinog prvog telefonskog razgovora s Bidenom nakon proglašenja pobjede. Pogledajte ga OVDJE. 

21:12 Nova potpredsjednica SAD-a Kamala Harris napisala je na Facebooku kako su ona i Joe Biden spremni početi raditi za Amerikance.

Joe Biden and I are ready to get to work on behalf of the American people.

Objavljuje Kamala HarrisSubota, 7. studenoga 2020.

20:44 Donald Trump dočekao je pobjedu Joe Bidena na svom golf terenu u Virginiji, a Guardian javlja da je trenutno na putu za Bijelu kuću gdje ga dočekuju prosvjednici. Više o tome OVDJE. 

20:41 Demokrat Joe Biden odnio je pobjedu i u ključnoj državi Nevadi, prema nekoliko američkih medija.

20:04 Profesorica Marijana Grbeša Zenzerović u Dnevniku Nove TV je komentirala rezultate američkih predsjedničkih izbora. Kazala je da je to što će Trump osporavati rezultate, ne znači nužno da će odbiti napustiti Bijelu kuću. Više pročitajte ovdje

19:14 Barack Obama čestitao je Bidenu i Harris na pobjedi.

19:14 Kamala Harris postala je prva žena potpredsjednica SAD-a. Više pročitajte ovdje

19:13 Tko je Jill Biden, nova prva dama SAD-a. Njezinu životnu priču pročitajte ovdje

18:39 Čestitke Joe Bidenu pristižu sa svih strana. Na pobjedi su mu čestitali mnogobrojni svjetski čelnici, ministri vanjskih poslova i uglednici. Među njima i Hillary Clinton koja je na Twiteru napisala da je ovo "nova stranica za Ameriku".

19:33 Mnogi građani izašli su na ulice kako bi proslavili pobjedu Bidena. Više pogledajte ovdje.

18:33 Joe Biden obratit će se javnosti u 8 navečer po lokalnom vremenu, odnosno u 2 ujutro po srednjoeuropskom vremenu. 

18:32  Philadelphia slavi pobjedu Joe Bidena. 

18:23 Trump ne priznaje poraz. Poručuje kako se Biden lažno predstavlja za pobjednika te najavljuje sudsku bitku u ponedjeljak. Više pročitajte ovdje.

18:10 Na Twitteru se oglasila i Kamala Harris, koja će postati prva žena potpredsjednica SAD-a. "Ovi izbori su puno više od Joe BIdena i mene. Riječ je o duši Amerike i našoj spremnosti da se za nju borimo. Čeka nas puno posla. Započnimo", napisala je Harris.

 

17:59 Ubrzo nakon što su ga vodeći američki mediji proglasili pobjednikom, Biden se oglasio na Twitteru, a najavljeno je i kako će se tijekom večeri obratiti javnosti.

"Ameriko, čast mi je što ste me izabrali da vodim ovu veliku zemlju. Posao pred nama bit će težak, ali obećajem kako ću biti predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira na to jeste li glasali za mene. Zadržat ću povjerenje koje ste mi poklonili", napisao je Biden. 

17:57 Kojih sat vremena prije nego što su američki mediji proglasili Bidena pobjednikom Trump se oglasio na Twitteru. Kazao je kako je on, a ne Biden premoćno pobijedio i najavio konferenciju za medije. Konferenciju ćete moći pratiti ovdje

17:45 CNN javlja kako je Joe Biden u svom domu u Delawareu s obitelji i upravo je tamo saznao za svoju veliku pobjedu u rodnoj Pennsylvaniji. CNN dodaje da će se Biden obratiti naciji u večernjim satima. 

17:30 Svi američki mediji proglasili su Joe Bidena novim američkim predsjednikom.

17:27 CNN je Bidena proglasio pobjednikom izbora, nakon što je osvojio Pennsylvaniju. Biden sada ima 284 elektorska glasa i to mu je dovoljno za pobjedu.

I Associated Press je potvrdio da 20 elektora iz Pennsylvanije ide na stranu demokratskog kandidata, što znači da Biden i bez Nevade i Georgija ima 284 elektorska glasa.

Izabrani američki predsjednik trenutno vodi i u Nevadi, Arizoni i Georgiji i njegova bi pobjeda na koncu mogla biti i uvjerljivija.

16:45 Joe Biden i njegovi pomoćnici vjeruju da je danas taj dan, dan kada će osvojiti dovoljno glasova i postati izabrani predsjednik, javlja CNN. 

16:46 Donald Trump ne prestaje s objavama na Twitteru. Sada je objavio da je pobijedio na izborima, premoćno. Twitter je uz to objavio upozorenje.

16:23 Donald Trump je opet aktivan na Twitteru. Napisao je da Georgia koristi isti software kao Michigan i da su "ovi izbori bili totalna zbrka". 

15:49 Trump je najavio konferenciju za medije koja će se održati u Philadelphiji u 17:30 po našem vremenu. Moći ćete je pratiti uživo na portalu DNEVNIK.hr

15:36 Oglasili su se iz Saveznog izbornog poverenstva SAD-a. Ellen Weintraub iz Povjerenstva poručila je za CNN da je bilo jako malo utemeljenih pritužbi te da nema dokaza o ilegalnim glasovima i prevari glasača. "U nijednoj od pritužbi nema dokaza o nikakvoj prevari", rekla je Weintraub.

15:30 U Pennsylvaniji vodi Biden koji trenutno ima 49.6% glasova, dok Donald Trump trenutno ima 49.2%. Prebrojeno je 99% glasova.  Pennsylvania nosi 20 elektorskih glasova. Ako ih Trump ne osvoji, ne može doći do 270 potrebnih elektorskih glasova i postati predsjednikom. S pobjedom u Pennsylvaniji, Biden bi pak imao više nego dovoljno. No, Biden može doći do 270 i ako ne osvoji Pennsylvaniju. Tada bi mu bile potrebne još Georgija i Nevada.

15:25 Donald Trump ponovo se oglasio na Twitteru. Tvrdi da su deseci tisuća glasova ilegalno zaprimljeni nakon 20 sati u utorak i da to potpuno i lako mijenja rezultate u Pennsylvaniji i drugim državama. Navodi i da je stotine tisuća glasova ileglano obrađeno bez promatrača. Opet je spominjao Pennsylvaniju u kojoj mu prijeti poraz. Govori da se tu radi o lošim stvarima i da brojanje nije bilo transparentno te da su kartonima i traktorima bili blokirani prozori i da su se unutra događale "velike stvari".

Tens of thousands of votes were illegally received after 8 P.M. on Tuesday, Election Day, totally and easily changing...

Objavljuje Donald J. TrumpSubota, 7. studenoga 2020.

14:14 U Pennsylvaniji Biden ima 28.833 glasa više od Trumpa. U Nevadi mu je prednost narasla na 22.657 glasova, a u Arizoni se malo smanjila i sada iznosi 29.861 glas.

Ako Biden pobijedi u Georgiji ili Arizoni trebat će mu samo još jedna država kako bi imao dovoljno glasova za ulazak u Bijelu kuću, dok bi pobjedom u Pennsylvaniji odmah osigurao predsjednički mandat.

14:13 Biden je još bliže pobjedi dok njegova prednost u Georgiji raste na 7248 glasova, a nekoliko sati ranije vodio je za 4430 glasova.

Zbog jako male razlike u broju glasova Georgija će gotovo sigurno ići na njihovo ponovno prebrojavanje, iako će po sadašnjim naznakama to vjerojatno potvrditi Bidenovu prednost.

14:00 Državne tajnice za komunikacije Jennifer Russell rekla je za CNN da u Nevadi imaju još 124.500 neprebrojanih glasačkih listića. Privremenih glasačkih listića u toj zelji je 60.000, a 90 posto listića je u okrugu Clark.

13:58 Državni tajnik Arizone objavio je da je u toj državo ostalo za prebrojati još otprilike 173.000 glasačkih listića, među kojima je i 47.000 privremenih listića koji ne mogu prebrojati do utorka.

13:55 Georgia još ima oko 12.770 privremenih glasačkih listića. Prema posljednjem izvješću državnog tajnika, očekivalo se i pristizanje oko 8400 vojnih i inozemnih glasačkih listića, no zasad nije poznato koliko je na kraju zaprimljeno.

13:45 Prema posljednjim podacima iz Pennsylvanije, ostalo je još 89.282 glasačkih listića za prebrojavanje širom države, što je oko 3,39 posto svih poslanih glasačkih listića.

Okrug Allegheny u Pennsylvaniji ima još otprilike 20.000 glasačkih listića za prebrojavanje, rekao je danas izvršni direktor Rich Fitzgerald, dodajući da će ti rezultati dolaziti u serijama tijekom dana.

13:39 Još se broje glasački listići u nekoliko ključnih država koje će odrediti ishod predsjedničke utrke. Riječ o Arizoni, Georgiji, Nevadi i Pennsylvaniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna slovenski zet Zanimljiva ideja iz Dežele: Izgubi li izbore, Trump treba postati Slovenac i zamijeniti Janšu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Govorio o prevari Snimili Trumpov šalabahter: Iz bilježnice čitao govor, označili mu riječi koje treba naglasiti

 

13:25 Iako još nije službeno proglašena njegova pobjeda, Joeu Bidenu na Twitteru je čestitao premijer Fiždija Frank Bainimarama

12:41 Dok polako gubi na putu prema pobjedi, predsjednik Donald Trump ne daje nagovijestiti da je spreman priznati poraz, piše CNN.

Iako zasad ukupni glasovi pokazuju kako u ključnim državama gubi od Joea Bidena, Trump nije pripremio gubitnički govor, a posljednjih dana u razgovorima sa saveznicima rekao je da nema namjeru priznati izbore, rekli su ljudi bliski još uvijek aktualnom predsjedniku.

12:04 Neki američki mediji već su proglasili pobjedu Joe Bidena nakon što je za još nekoliko tisuća glasova podebljao vodstvo u Pennsylvaniji.

9:49 Georgija, koja je tradicionalno naklonjena republikancima, ima važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata nakon izbora održanih u utorak.

Oba mjesta u Senatu koje ima Georgija idu u drugi izborni krug 5. siječnja jer ni u jednoj utrci nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu. Više o tome pročitajte ovdje.

8:38 U ponoć prema lokalnom vremenu CNN je objavio trenutno stanje u ključnim državama.

Nevada (šest elektorskih glasova): Biden vodi s 49,8 posto, odnosno 632,558 osvojenih glasova. Trump je osvojio 48 posto, odnosno 609,901 glas.

Arizona (11 elektorskih glasova): Biden vodi s 49,6 posto, točnije 1.604.067 osvojenih glasova. Trump zasad ima 48,6 posto, odnosno 1.574.206 glasova.

Pennsylvania (20 elektorskih glasova): Biden vodi s 49,6 posto glasova, odnosno zasad je osvojio 3.336.887 glasova, a Trump ima 49,1 posto ili 3.308.054 glasova.

Sjeverna Karolina (15 elektorskih glasova): Trump vodi s 50 posto osvojenih glasova, odnosno ukupno 2.732.818 glasova. Biden je osvojio 48,6 poso, točnije 2.656.303 glasa.

Georgia (16 elektorskih glasova): Biden vodi s 49,4 posto, odnosno 2.461.455 glasova. Trump je zasad osvojio 49,3 posto, odnosno 2.454.207 glasova.

7:48 Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kasno u petak po američkom vremenu obratio se javnosti iz Wilmingtona kazavši da je na putu osvajanja i više od 300 elektorskih glasova te da će pobjediti uz "jasnu većinu".

"Još nemamo konačnu objavu pobjede, no brojke nam govore o jasnoj i uvjerljivoj priči. Pobijedit ćemo u ovoj utrci", rekao je Biden, uz kojeg je na pozornici stajala i kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Kamala Harris.

 

Dok se nastavlja brojanje glasačkih listića, a pobjednik u predsjedničkoj utrci još nije proglašen, Biden je istaknuo da ima prednost u Pennsylvaniji, Georgiji, Arizoni i Nevadi te da je na putu da osvoji više od 300 elektorskih glasova.

Pozvao je na strpljenje. "Moramo ostati smireni i dopustiti da se proces odvija. Vaš glas bit će uvažen, nije me briga koliko se ljudi upinju da zaustave glasovanje, neću to dopustiti", rekao je.

"Želim da svi znaju, od prvog dana, da ćemo pokrenuti svoj plan da stavimo taj virus pod kontrolu", poručio je Biden, dodavši da njegova administracija može spasiti puno života u idućim mjesecima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene