Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O izborima iz prve ruke

Američki odvjetnik hrvatskih korijena za DNEVNIK.hr: "Trump će sigurno pokušati osporiti rezultat"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Jason Mizak, Amerikanac hrvatskih korijena, na predsjedničkim izborima u SAD-u nadgledao je izborni proces u jednom biračkom mjestu države Ohio. Za DNEVNIK.hr dočarao je atmosferu ovih povijesnih izbora

Još se ne zna tko će biti 46. predsjednik Sjedinjenih Država. Ono što se zna jest da je rezultat vrlo, vrlo tijesan, a američki izborni sustav poprilično je kompliciran i do zadnjeg izbrojenog glasa ne može se biti siguran u krajnji rezultat.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Razgovarali smo s Jasonom Mizakom, američkim odvjetnikom iz Clevelanda, koji je druga generacija doseljenika iz Hrvatske. U nikad neizvjesnijim izborima za najmoćnijeg čovjeka svijeta radio je kao voditelj biračkog mjesta u saveznoj državi Ohio. Inače je riječ o tzv. swing state i smatra se da je to jedna od država koja određuje pobjednika izbora.

"Američki izborni sustav dizajniran je da bude kompliciran, baš zato da se moć da manjim saveznim državama i izbjegne tiranija većine. Podjele se zapravo najviše baziraju na urbanima i ruralnim glasačima, kako u većini zemlje, tako i ovdje u Ohiju – urbanije sredine su za demokrate, ruralnije za republikance", objašnjava za DNEVNIK.hr.

Ističe kako je atmosfera diljem SAD-a vrlo napeta zbog straha od nereda i socijalnih nemira.

"Napetoj atmosferi zbog izbora dodatno doprinosi i cijela ta politička nestabilnost, ali i pandemija koronavirusa“, smatra.

O najavi Donalda Trumpa da će se obratiti Vrhovnom sudu kaže kako smatra da će se on kod pokušaja da ospori rezultate izbora ''hvatati'' za milijune ranijih glasova i onih poslanih poštom.

"Mislim da će mu to biti glavni argument. Vjerujem da je već pokrenuo tužbe u Pennsylvaniji, Michiganu i Georgiji“, dodaje odvjetnik te ističe kako je znatan broj dopisnih glasova zapravo najveća promjena koju su donijeli ovi izbori.

U samoj državi Ohio većinu glasova odnio je Trump s uvjerljivih 53,3 posto. Prema podacima CNN-a, u toj je državi prebrojeno oko 92 posto glasova.

"Entuzijazam je postojao i postoji s obje strane, ali nije jednak. Iako se čini da bi Biden mogao dobiti izbore, dosta glasača dalo mu je povjerenje jer im Trump 'nije sjeo', a ne zato što im se sviđa demokratski kandidat. Na neki način, glas za Bidena je protestni glas, slično kao što je 2016. glas za Trumpa bio 'srednji prst' cijeloj političkog garnituri“, zaključio je Mizak u razgovoru za DNEVNIK.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene