Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvog dana finalnih natjecanja u plivanju na OI u Pekingu već su pala dva svjetska rekorda, a oborili su ih na 400m mješovito Amerikanac Michael Phelps (4:03.84), te Australka Stephanie Rice (4:29.45).


Najbolji plivač današnjice Michael Phelps tako je na najbolji način započeo pohod na osam zlatnih medalja. Phelps je najavio da u Pekingu namjerava srušiti rekord svog sunarodnjaka Marka Spitza koji je na OI 1972. osvojio sedam zlatnih medalja. Američki plivač će nastupiti u osam disciplina, na 200 i 400m mješovito, 100 i 200m leptir, 200m slobodno i u tri štafete.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO: Phelps uživa u društvu Playboyevih striptizeta Slika nije dostupna Sullivan: Sreća i pogreške suparnika omogućile su Phelpsu da osvoji osam zlata

"Prva stvar koju san ugledao nakon završetka utrke bio je predsjednik George W. Bush koji je mahao američkom zastavom. Bio je to vrlo emotivan trenutak i odličan početak za mene. Sada ću se odmoriti i unijeti malo kalorija da se oporavim za sljedeće natjecanje. Ustvari, jedino što radim u Pekingu je - spavam, jedem i plivam", kazao je Phelps.

On je nakon pobjede najavio je da više neće plivati 400m mješovito.

"Prije finala kazao sam svom treneru Bobu Bowmanu da će to biti moja zadnja utrka na 400m mješovito. Zbog toga sam želio otići sa dobrim rezultatom, a kud ćeš bolje od svjetskog rekorda", dodao je Phelps, kojemu je ovo sedma zlatna olimpijska medalja (šest ih je osvojio u Ateni) i 23. svjetski rekord.

Drugi svjetski rekord pao je također na 400m mješovito, a oborila ga je Australaka Stephanie Rice, a dosadašnja svjetska rekorderka Amerikanka Katie Hoff završila je na trećem mjestu.

Na 400m slobodno slavio je Južnokoreanac Park Tae-hwan, koji je svjetskom naslovu pridodao i olimpijski.

U ženskoj štafeti 4x100m slobodno slavile su Nizozemke sa vremenom 3:33.76, što je novi olimpijski rekord. Amerikanke, za koje je plivala 41-godišnja Dara Torres, bile su druge. Tako je Dara Torres postala najstarija plivačica u povijesti olimpijskih igara koja je osvojila medalju. Prvi puta je na OI nastupila u Los Angelesu 1984., kada se većina plivačica u štafetnom finalu još nije ni rodila. To joj je deseta olimpijska medalja u karijeri.