Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, pred Vatrenima je imperativ prvog mjesta…


Prvo propuštanje SP-a otkad je hrvatske države bilo je pomalo traumatično za navijače, a vjerujemo i same nogometaše. Hrvati su navikli gledati svoju reprezentaciju svake dvije godine na velikom natjecanju. Jednom smo propustili i Euro, prije točno 10 godina i nadamo se da je to sad to, jer uskoro će Europsko prvenstvo brojati 24 reprezentacije.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska jedan od nositelja na ždrijebanju kvalifikacijskih skupina za SP 2010.? Slika nije dostupna Bilić: Ovaj travnjak nije ono po čemu je Wembley bio poznat

>> VIDEO: Jesu li Vatreni sada jači nego na Euru 2008.?

>> Hrvatska reprezentacija napokon i u Splitu

Sutra počinje novi kvalifikacijski ciklus. Hrvatska službenu utakmicu nije odigrala nešto manje od godinu dana, a nakon gledanja SP-a preko TV ekrana jasno je kako su se Hrvati zaželjeli reprezentacije, i to one koja će se vratiti na pravi put. Slaven Bilić dobio je povjerenje Saveza na još jedan ciklus, no Marković je osluškivao i na kraju poslušao volju naroda, koji je Biliću oprostio neuspjeh.

Kvalifikacije otvramo u Latviji

Vatreni otvaraju kvalifikacije u dalekoj Rigi. S obzirom na kvalitetu, ovo bi trebalo biti uspješno gostovanje, jer Latvija nije ni blizu one reprezentacije koja je 2004. u Portugalu igrala na Euru. Opreza nikad dosta, pogotovo u 21. stoljeću, no sve osim pobjede opravdano bi bilo proglašeno velikim neuspjehom, kao što bi novi neodlazak na veliko natjecanje bila katastrofa, u sportskom smislu naravno.

Ključni će biti okršaji s Grcima i Izraelcima, no netko će se 'poskliznuti' u dalekoj Gruziji

Četiri dana kasnije Hrvatskoj sredi pravi izazov i jedna od najvažnijih utakmica cijelog kvalifikacijskog ciklusa. Na Maksimir stižu najveći konkurenti za prvo mjesto u skupini koje izravno vodi u Poljsku i Ukrajinu. Grčka je odigrala loše na Mundijalu, no imaju novog izbornika i novu filozofiju – napad. Ukoliko bi u ove dvije utakmice upisali šest bodova bio bi to fantastičan start.

Važan susret u Izraelu

Za mjesec dana nas čeka novo gostovanje u Izraelu gdje smo igrali prije četiri godine i pobijedili 4:3 u ludoj utakmici. Imperativ u toj utakmici zavisi će od spomenutog starta, no jasno je da i tamo moramo tražiti sva tri boda ukoliko želimo biti prvi u skupini ili najbolji drugi koji također izravno ide na Euro. Izraelci će nama i Grcima prijetiti za drugo mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije i zato će u Tel-Avivu biti drugo najteže gostovanje za naše.

Nakon prve tri važne utakmice, Hrvatska dočekuje Maltu i tu su tri boda već upisana. Sljedeću godinu otvaramo još jednim dalekim i teškim gostovanjem u Gruziji 26. ožujka. Uzvrat igramo već 4. lipnja i ako ne 'nagazimo na minu' to bi trebalo biti novih šest bodova. Za točno godinu dana gostujemo na Malti, u isto vrijeme kada Grci imaju težak ispit u Tel-Avivu, a par dana kasnije mi dočekujemo Izraelce.

Ključna utakmica na kraju protiv Grka

7. listopada 2011. Bit će možda i ključan datum u borbi za prvo mjesto skupine F. Na užarenom domaćem terenu Grci će probati preskočiti ipak favorizirane Hrvate, no nadamo se da ćemo tamo imati svoju meč loptu u toj borbi za Euro te da će domaća utakmica s Latvijom četiri dana kasnije biti tek revijalna.

Hrvatska u kvalifikacijama za Euro 2012:

03.09.2010. Latvija - Hrvatska
07.09.2010. Hrvatska - Grčka
09.10.2010. Izrael - Hrvatska
17.11.2010. Hrvatska - Malta
26.03.2011. Gruzija - Hrvatska
04.06.2011. Hrvatska - Gruzija
02.09.2011. Malta - Hrvatska
06.09.2011. Hrvatska - Izrael
07.10.2011. Grčka - Hrvatska
11.10.2011. Hrvatska - Latvija