točan redoslijed

Igra prijestolja u Velikoj Britaniji: Od Charlesa do Eugenie, tko i kojim redom je sljedeći u redu za preuzimanje krune?

Princeza Beatrice (Foto: Getty Images) Princeza Beatrice (Foto: Getty Images) getty images 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Princeza Beatrice (Foto: Getty Images) Galerija

Princ Charles na krunu čeka najduže u britanskoj povijesti, a istražili smo kojim redom ide nasljeđivanje krune i zbog čega je tome tako.

Britanska kraljevska obitelj od pamtivjeka je povod raznim pričama, glasinama, a posljednjih godina i česti gost tabloida diljem svijeta. U njih su oduvijek uprte sve oči, a sve zbog činjenice da su iznimni važni u povijesti, ali i u trenutačnim političkim odnosima u Velikoj Britaniji te čitavome svijetu. Kraljica Elizabeta na tronu je posljednjih skoro sedam desetljeća te je oborila nekoliko rekorda zbog staža koji ima, a već dugi niz godina nagađa se tko će ju naslijediti.

Pogledaj i ovo Kate Middleton u fazi liječenja Kate Middleton ima rak, šokirala obraćanjem javnosti nakon mjeseci čekanja: ''Bio je to veliki šok, teški mjeseci su iza mene''

Iako nasljednik krune nije tajna, donosimo točan redoslijed nasljeđivanja britanske krune.

Princ Charles, najstariji sin kraljice Elizabete i princa Philipa, prvi je u redu za britanski tron. Iako se ranije govorilo kako će krunu odmah proslijediti svom sinu Williamu, Charles je to jasno opovrgnuo. Za krunu se priprema čitav svoj život, a radi se o princu koji najduže čeka na krunu u britanskoj povijesti. Odmah nakon njega je princ William. Vojvoda od Cambridgea još od mladenačkih dana je tretiran poput prave zvijezde u britanskim medijima, a slomio je srce mnogim ženama kada je objavio da pred oltar ide s Kate Middleton.

Upravo Kate rodila je trećeg u redu za britansku krunu, princa Georgea. Najstarije dijete vojvode i vojvotkinje od Cambridgea iz reda za krunu je izbacio svog strica, princa Harryja, koji je zbog djece svog brata sada daleko od prijestolja.

Zbog promjene zakona u britanskom parlamentu 2013. godine, princeza Charlotte je četvrta u redu za krunu. Zakon se promijenio upravo u vrijeme kada je Kate Middleton bila trudna, a radi se o izmjeni nasljednika krune, po kojoj sada red ide prema godinama rođenja, a ne prema spolu. Nakon nje slijedi mlađi brat, princ Louis.

Princ Harry, koji je posljednju godinu zadao brojne glavobolje svojoj obitelji zbog poteza koje je imao s Meghan Markle, tek je šesti u redu za krunu. Iako se nakon intervjua kojeg su Harry i Meghan dali voditeljici Opri Winfrey podigla poprilična bura u svijetu zbog titule princa Archieja, maleni je sedmi u redu za britanski tron. Titulu će dobiti tek nakon što njegov djed, princ Charles, zasjedne na prijestolje.

Iako stariji od njega čak 60 godina, princ Andrew bi po pravilima nasljeđivanja bio osmi u redu za krunu. Slijedi njegova najstarija kćer Beatrice, a deseta u redu za krunu je princeza Eugenie.

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Nicole i Eddie Murphy (Foto: AFP) Nicole i Eddie Murphy (Foto: AFP) Nicole Murphy (Foto: AFP) Nicole i Eddie Murphy (Foto: AFP) +0 Eddie Murphy (Foto: Profimedia) Celebrity Pripijena haljina stvarala joj probleme, ali to ju nije spriječilo da se pohvali bujnom pozadinom i figurom pješčanog sata

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene