To malo ljudi zna

Vojvoda od Edinburgha imao je poseban odnos s unucima, baš on je odigrao najvažniju ulogu kada nisu htjeli čuti za nikog drugog na svijetu

Princ Philip, princ Harry i Meghan Markle (Foto: Getty Images) Princ Philip, princ Harry i Meghan Markle (Foto: Getty Images) getty images 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Philip, princ Harry i Meghan Markle (Foto: Getty Images) +0 Kraljica Elizabeta i princ Philip (Foto: AFP) Galerija

Princ Philip obožavao je svoju unučad i bio je uz njih u najtežim, ali i najsretnijim životnim trenucima koji nije želio ni za što propustiti.

Iza princa Philipa ostalo je desetero unučadi koji su ga obožavali, baš kao što je i on njih, o čemu možda najbolje svjedoči izjava princa Williama u kojoj je djeda nazvao legendom, a princeza Eugenie ga je opisala nevjerojatnim čovjekom.

Pogledaj i ovo Princ William i princ Harry - 2 U palači su bijesni! Procurili detalji dosad nepoznatog sukoba Williama i Harryja, sve se odigralo dok je kraljica umirala: "On nije imao pojma o tome"

Svi su u njemu vidjeli patrijarha obitelji i u njemu su pronašli mentora i učitelja od kojeg su godinama dobivali savjete i vrijedne životne lekcije. Upravo je princ Philip odigrao ključnu ulogu davne 1997. godine kada je upravo jedino on uspio uvjeriti princa Williama da dođe na posljednji ispraćaj svoje majke princeze Diane. U vrijeme tragične automobilske nesreće u kojoj je izgubila život, tada 15-godišnji William i 12-godišnji Harry nalazili su se na imanju Balmoral s ocem, bakom i djedom koji im je najviše pomogao u najtežim trenucima i uspio ih zadržati podalje od javnosti dok je cijeli svijet oplakivao Dianu, a oni za nikoga nisu htjeli čuti.

Jedan od članova osoblja dvorca Balmora ispričao je britanskim medijima kako je Philip tih dana s Williamom i Harryjem provodio puno vremena planinareći i u prirodi, samo kako bi ih nečime zaokupio. No Williamu je bilo jako teško i oklijevao je oko sudjelovanja u majčinoj pogrebnoj povorci, ali Philip je bio uvjeren kako bi zbog takve odluke mogao kasnije požaliti u životu pa ga je upitao hoće li biti dio povorke ako će on biti uz njega.

Njegova smrt rastužila je svu unučad, a nesumnjivo je najviše pogodila princezu Eugenie i Zaru Tindall koje su nedavno rodile, a princ Philip nije uspio upoznati njihovu djecu odnosno svoje praunuke. Jer Philip se iz javnog života povukao 2017. godine i od tada se rijetko pojavljivao na velikim događanjima, ali za svoje voljene unuke Eugenie i njezinu sestru Beatrice učinio je iznimke.

Naime Beatrice se prošle godine vjenčala s Edoardom Mapellijem Mozzijem na tajnoj ceremoniji u dvorcu Windsor kada je pandemija koronavirusa već bila proglašena, ali Philipa čak ni to nije spriječilo da bude uz nju na taj važan dan. A koliko je to njoj značilo svjedoči i činjenica da je jedini portret s vjenčanja, koji je bio objavljen tog dana, bio onaj na kojem s mladencima poziraju kraljica Elizabeta i princ Philip.

Kada se princeza Eugenie udavala 2018. godine šuškalo se da joj djed neće doći na vjenčanje jer nije bio u dobrim odnosima s njezinom majkom Sarom Ferguson, ali i tamo se pojavio.

"Mislim da je naš djed nevjerojatan, zaista je jak čovjek i dosljedan. Bio je uz nas sve te godine i bio nam je veliki oslonac, poput stijene", izjavila je princeza Eugenie 2016. godine u dokumentarnom filmu "Our Queen at Ninety".

Iste je godne glumac Matt Smith od princa Williama zatražio savjet zbog uloge princa Philipa kojeg je utjelovio u seriji "The Crown", a William ga je opisao samo jednom riječju - legenda.

Princ Philip obožavao je provoditi blagdane sa svojim unucima, pratiti ih prilikom odlaska na sveučilišta i sličnim važnim obiteljskim prigodama, a navodno je odgovorio od Williama od odlaska s fakultete gdje je on kasnije upoznao i svoju današnju suprugu Kate Middleton. A koliko je volio Harryja pokazao je kada je u travnju 2018. godine dogovorio operaciju kuka samo kako bi mogao prisustvovati njegovu vjenčanju s Meghan Markle.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Philip, princ Harry i Meghan Markle (Foto: Getty Images) +0 Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) Celebrity Princ Harry vraća se kući da bude uz obitelj nakon djedove smrti, ali sve su oči sada uprte u samo jednu osobu

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene