Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljednja moda u prometnim nestašlucima u Americi je hakiranje znakovima s elektronskim displejom, što nimalo ne uveseljava sve koji su zaduženi za sigurnost prometa.


U gradu Collinsvilleu u američkoj državi Illinois hakeri su na elektronskom znaku napisali: ‘Ulica zatvorena zbog zombija.’ Dan ranije se u Indijani na jednom znaku pokazao se natpis: ‘Pažnja! Ptice grabljivice.’, dok je u teksaškom gradu Austinu na nekoliko znakova vozačima bljeskalo: ‘Zombi nacisti – bježi!’ I ‘Zombiji na cesti – bježi!’

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO 'Zombiji' na ulicama Praga Slika nije dostupna Unatoč problemima, i dalje je nasmijan!

Službenici odgovorni za stanje na prometnicama su zabrinuti zbog takvih hakerskih napada, jer tvrde da se znakovi s elektronskim ekranom stavljaju kad su u pitanju izvanredne situacije poput popravaka na cesti, zabrane prometovanja ili nezgoda. Kad se umjesto prave poruke prikaže da su primjerice zombiji na cesti, onda vozači i ako im je u prvi mah to smiješno, ne znaju zašto je znak postavljen i što ih uistinu očekuje.

‘Razumijemo mi šalu, ali ti znakovi su uvijek postavljeni s nekom svrhom.’, žali se Joe Gasaway iz odjela za transport države Illinois.

Upute kako hakirati prometne znakove proširile su se internetom, a i pored toga uistinu se radi o jednostavnom sistemu programiranja na prometnim znakovima. Gasaway tvrdi kako bi bilo preskupo da se postupak upisivanja teksta na znak dodatno komplicira kako bi se zaštitili od hakera. On se nada da je u pitanju samo prolazni trend i hir nekolicine tinejdžera koji će uskoro pronaći drugu vrstu zabave.