Došavši u Bosnu i pričajući s ljudima, oni Vas redovito upućuju prema nekolicini mjesta za koja kažu da ih morate posjetiti.


Jedno od takvih su Vrela Bune kod Blagaja, koje smatraju izuzetno lijepim i prirodno povijesnim mjestom. A nalazi se u samom srcu Hrecegovine, 10-ak kilometara od Mostara. 

Vezani članci Za sebe kažu kako su nevidljiva djeca, zaboravljeni i marginalizirani od društva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Oni su ''nevidljiva djeca'': Zaboravljeni su i marginalizirani od društva Željko Komšić (Foto: AFP) Optužio Hrvatsku za miješanje u unutarnje poslove BiH: "Bolje bi bilo da vratite ukradeni novac građanima BiH"

Ne sumnjajući u upute mještana, čovjek ukoliko se uputi prema tamo, nemajući u glavi apsolutno nikakvu sliku o tome što ga tamo čeka, ostane ugodno iznenađen panoramom i prirodnim ljepotama mjesta. 

Inače, Buna je rijeka u Bosni i Hercegovini, lijeva pritoka Neretve, u koju se ulijeva oko 15 km nizvodno od Mostara. Duga je oko 9 kilometara i kroz cijelu dužinu idealna je za poljoprivredu. No, prije izvora Bune, rijeka prolazi ispod zemlje punih 20 kilometara. 

Na samom izvoru, koji izvire iz pećine u Blagaju, nalazi se Tekija. Tekija je inače u slobodnom prijevodu mjesto gdje su se u prošlosti okupljali derviši, izmjenjivati iskustva i učili o Islamu. Ova specifična tekija je već stoljećima ovdje jer se spominje još od daleke 1664. 

Buna izvire iz ogromne pećine, za koju se govori da je jedan od največih izvora u Europi. No, zanimljiva je činjenica da su tekije, po svom nastanku, uvijek bile prve nastambe koje bi bile izgrađene, a kroz povijest se govori da su mjesta poput ovog bila začeci kulture i religije Bosne i Hercegovine. 

Zato ljudi u BiH kažu da su ovakva mjesta jednostavno neprocjenjiva za njihovu kulturu te da im osim prirodne ljepote služe kao pokazatelji začetaka njihove religije i mudrost Islama.