Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rock legende i dalje bljuju vatru u rigaju krv na pozornici i u stanju su publiku baciti u delirij.Uvjerili smo se na svoje oči i uši u Beču.


Rock N' Roll cirkus Kiss privukao je četrnaest tisuća obožavatelja u bečku Stadthalle. Veterani Paul Stanley i Gene Simmons u društvu mladih snaga, gitariste Tommyja Thayera i bubnjara Erica Singera priredili su fascinantni audio vizualni show uz obilje pirotehnike.

Vezani članci Austrijska policija Neočekivan rasplet drame na aerodromu u Beču: ''Stvorila se niotkuda u roza papučama'' Slika nije dostupna Vremešni AC/DC naelektrizirao 45.000 fanova

Ono što ih je omelo u tome da i po pitanju izvedbe sve bude na nivou bio je problematični glas Paula Stanleya. Je li u pitanju prehlada, ili moždao zbiljniji problem s glasnicama teško je zaključiti, no činjenica je da je set lista više bila prilagođena Geneu Simmonsu, a veliki dio koncerta je vokalno iznio i Eric Singer (koji uistinu s ponosom može isticati svoje prezime, jer je u povijesti grupe definitivno najbolji pjevač među bubnjarima).

>> Vremešni AC/DC naelektrizirao 45.000 fanova

>> Čelična djevica, Grobnica i Ovisnik o speedu - zašto ih volimo?

Eric je 'iz sjene' odrađivao sve visoke large, a koliko je dobar i kao solo pjevač dokazao je u 'Black Diamond', pjesmi s debija grupe. Inače je Kiss na koncertu u Beču prilično prostora dao pjesmama s prvog albuma (3-4, po slobodnoj procjeni autora teksta). Paul se više trudio biti zabavljač i animator publike u pauzama između pjesama, kao što je iskusno znao kada se treba odmaknuti od mikrofona i prepustiti refren euforičnoj publici, kao što je to bio slučaj s 'Crazy, Crazy Nights'.

Problem s glasom je pokušao prikriti što je više moguće kako show ne bi doveo u pitanje. Čak je u jednom trenutku zapjevao 'Whola Lotta Love' Led Zeppelina tijekom solo točke, koju je po scenariju imao svaki član benda. Najbolje reakcije izazvala je točka Genea Simmonsa tijekom koje je pored sola na gitari bljuvao krv iz usta i na kraju za sekundu pomoću užeta bio dignut na krovnu konstrukciju pozornice na kojoj je otpjevao 'I Love It Loud'.

Iako je najveći dio publike došao zbog starih hitova Kissa, grupa je predstavila i dio novog albuma 'Sonic Boom'. S 'Modern Day Delilah' je otvoren koncert, a tijekom koncerta su još odsvirane 'Animal' i 'Say Yeah'.

Show je glavni imperativ nastupa grupe. U svakoj pjesmi se nešto događalo mimo same glazbe – praskovi, vartomet, što umjetna, što prava vatra, dizanje i spuštanje pokretnih platformi na kojima su se nalazili svi članovi benda (uključujući i kompletan bubnjarski set). Tu treba dodati da je i pozornica je bila 'okićena' s tri velika video zida, kao i s tridesetak manjih koji su se nalazili na donjoj razini odmah iza leđa glazbenika.

Najbolje je bio sačuvano za kraj. Kiss se od drugih rock dinosaura koji se i dalje kreću scenom razlikuje u pristupu bisu. Dok drugi bendovi rade spektakl, izbacuju konfete, balone itd. na zadnjoj pjesmi službenog dijela koncerta, nakon kojeg je bis čisto glazbenog karaktera, Kiss baš ima naglasak na bis.

Službeni dio koncerta bend je zatvorio s 'Detroit Rock City', nakon čega su pobacane trzalice i bubnjarske palice u prve redove uz ležerno odšetavanje s bine. Bis je počeo s himničnom 'God Gave Rock N' Roll To You', nakon čega je Paul ekspresno zračnim putem prebačen na dvadeset metara mini pozornicu usred gledališta uz prve taktove 'I Was Made For Loving You' što izazvalo najveću euforiju prisutnih,dok je veliko finale uz obilje vatrometa i konfeta predstavljala 'Rock N' Roll All Nite'.

Obožavatelji grupe Kiss su posebno poglavlje u priči, bez obzira na spol i o kojoj dobnoj skupini se radilo. Na koncertu je bilo na stotine njih s iscrtanim licima na način kako to rade njihovi heroji. Bilo je i onih koji su očeva koji su na koncert doveli i svoju djecu. Naravno svi su imali iscrtana lica. Štandovi s merchandiseom su doslovce bili opsjedani, tako da je sve ličilo na rasprodaju u kojoj svi sumanuto grabe prvo što im dođe pod ruku.

Hard rock dinosari nipošto nisu izumrli, dapače postali su još glomazniji. Vaša ekipa se u to itekako uvjerila prethodna dva dana tijekom Hard N' Heavy Weeka.

U skopu hard N’ heavy Weeka na Dnevnik.hr-u donosimo ultimativni heavy metal kviz, a posjetitelj, ili posjetiteljica mogu očekivati ekskluzivni poklon.