Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zoran Predin priredio je kvalitetni gipsy swing ugođaj na božićnom koncertu u zagrebačkom klubu Purgeraj. Kad vožnja s njim nije bila ugodna?


Obično se uvijek dogodilo da koncerte Zoran Predina pratim u većim prostorima, bar kad je riječ o Zagrebu, tako da je nastup u Purgeraju bila dobra prilika za doživjeti ga u pravoj klupskoj atmosferi s njegovim pratećim Gipsy Swing Bendom (koji je u najavi bio najavljen kao trio, ali se do koncerta 'umnožio' na četiri člana plus Predin).

Vezani članci Zoran Marinović - 5 Poznati fotoreporter ogolio dušu: ''I ja plačem kad mi se skupi, nepodnošljivo je nekad biti u mojoj koži" Notre Dame, ilustracija Prvi put nakon katastrofalnog požara: Božićni koncert u katedrali Notre Dame s građevinskim kapama i bez publike

Posebno treba pohvaliti organizatora koji je u prodaju pustio svega 222 ulaznice i time onima koji su na vrijeme sebi osigurali ulaz u klub omogućio koncertno guštanje koje je isključivalo disanje na škrge u nesnosnoj gužvi. Koncert je očekivano bio rasprodan, a Predin očekivano dobro raspoložen za svirku, druženje i anegdote, čime je priredio odlični predbožićni ugođaj. Ne toliko zbog Božića koliko zbog njega samoga koji je već desetljećima 'sol života' na kulturnoj karti ovih prostora, ako se parafrazira njegov stih.

Naravno za inteligentnu publiku željnu senzibilne kvalitete, oslobođene svega nepotrebnog, pa čak i pretjeranog intelektualiziranja. O tome je i Predin na koncertu progovorio u jednom trenutku kad je naveo: Mislim da mi šteti ugledu kad pokazujem svoju pamet'.

Na koncertu je izveo svoje najveće hitove i neka nezaobilazna mjesta iz vremena Lačnog Franza, ali pohvalo je što se ipak radilo o predstavljanju njegovog posljednjeg studijskog albuma 'Inventura' objavljenog prošle godine u ovo vrijeme i koji je ujedno njegov prvi u karijeri na kojem su svi tekstovi pjesama na hrvatskom jeziku.

Poletni glazbeni raspašoj koju je utemeljio Django Reinhardt, je i u rukama Predinovog benda bilo precizno oružje za širenje dobrih vibracija. Plesalo se i pjevalo uz hitove poput 'Ni sekunde više' i 'Alfa mužjak', ali je Predin majstorski znao sjetom obojiti prostor, pogotovo u trenutku kad je pjesmu 'Inventura' posvetio dvojici svojih zagrebačkih prijatelja, glazbenim kritičarima Draženu Vrdoljaku i Darku Glavanu koji su preminuli u proteklih godinu dana.

Koncert je potrajao do iza ponoći, jer je kasno i počeo, odnosno nekih petnaest minuta do 23 sata, a obzirom da se sve odvijalo u ponedjeljak, slovenski glazbenik je pokazao brigu za svoju publiku time što je ponudio izdavanje ispričnica poslije koncerta svima onima koji bi eventualno zbog dobrog provoda mogli imati problema u utorak na poslu. Nije poznato je li netko iskoristio tu njegovu ponudu, ali zbog njegovih koncerta isplati se i biti pomalo mamuran i usporen idući dan.