Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Drevni povijesni spomenik-dvorac Yester poznat i pod imenom Goblin Ha' prodan je za osam milijuna funti.


Smješten dva i pol kilometara od najjužnijeg škotskog sela Gifforda u blizini Edinburgha, drevni povijesni spomenik-dvorac Yester poznat i pod imenom Goblin Ha', izgrađen je u 17. stoljeću prema zamislima arhitekta Jamesa Smitha po narudžbi Drugog markiza od Tweeddalea. Uz asistenciju Alexandera MacGilla, Smith je s izgradnjom počeo 1697. godine. Proces izgradnje trajao je više od 20 godina, da bi 1729. godine Četvrti markiz već počeo planirati modernizaciju. Angažirao je Williama Adama da mu postavi novi krov, uredi detalje oko kuće i remodulira interijer koji broji 60 luksuznih soba. Ništa od Smithovog rada do danas nije ostalo, ali je zato Adamov rad zabilježio nevjerojatnu kvalitetu.

Čarobnjak iz Yestera

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nitko ne bi trebao umrijeti od ignoriranja problema' Slika nije dostupna 'Danas je bio najbolji dan kojeg sam ikad imala, nikad neću ovo zaboraviti!'

Gian Carlo Menotti (1911-2007), talijansko-američki kompozitor kupio je imanje 1972. godine, a njegova je obitelj u tom razdoblju puno učinila kako bi kuću očuvala i platila sitna poboljšanja. Dvorac Yester sagrađen je na mjestu kule iz 16. stoljeća, a vjeruje se kako su se tamo okupljali čarobnjaci. Izvorno poznat kao Yestred, prvi Hugo ili Sir Hugo de Giffard, utjecajan feudalni barun koji je tamo živio bio je poznat kao 'Čarobnjak iz Yestera', a smatra ga se glavnim škotskim prizivačem duhova iz tog vremena. Prema legendi, on je sklopio pakt s Vragom, pozvao čarobnjačku vojsku u pomoć te ih koristio za izvršavanje svoje volje. Cijela priča o čarobnjacima nastala je zato što su ga držali za taoca povodom oslobađanja kralja Williama the Liona 1174. godine.

Dvorac, njegovu okućnicu, detalje iz interijera, pa čak i samu povijest kupit će pop zvijezda Lady Gaga. Sve zajedno koštat će je osam milijuna funti, što je već dobro odrezana cijena, jer kada je dvorac krenuo u prodaju početna cijena bila je 15 milijuna funti. Gaga je papire već potpisala, preostaje samo da se vrati s turneje i useli. Susjedi Škoti navodno su presretni što će im 'u ulici' stanovati poznata zvijezda.

>> Fanovi pozvali Lady Gagu na kolektivno samoubojstvo