Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glazbene videoigre bilježe enorman uspjeh, zbog čega klinci sve rjeđe posežu za 'pravim' gitarama...


Sjećate se vremena kada su prve razumljive melodije koje su klinci uspijevali odsvirati na svojim gitarama u pravilu bile 'Balkan', 'Jedina moja' ili 'Smoke on the Water'? E pa, nasreću ili nažalost, vremena se mijenjaju. Ako danas čujete da iz sobe vašeg 10-godišnjaka grmi savršeno odsvirana 'One' Metallice ili 'Walk This Way' Aerosmitha, ne budite zbunjeni - to vaše dijete počinje učiti svirati.

Vezani članci Slika nije dostupna Priscilla Presley 'zaboravila' zašto je otvorila Graceland Slika nije dostupna Argentina zavijena u crno: Umro je Sandro

Doduše, gitara oko njegovog ramena nešto je umanjena verzija onoga na što ste navikli, nema žice, umjesto trzalice stišće se 'prekidač', a na vratu gitare aktivno je samo pet pragova u različitim bojama. Upravo ste se upoznali s 'Guitar Hero', videoigricom koja je zaludila milijune mladih željnih slave, barem one virtualne, u svijetu rock and rolla. 'Guitar Hero' im upravo to i nudi, budući da konzola daje mogućnost 'nastupa' i pred prepunim stadionom, uz ovacije tisuća obožavatelja.

Glazbenu igru 'Guitar Hero' je 2005. godine lansirala tvrtka RedOctane, čiji su programeri bili inspirirani arkadnom igrom 'GuitarFreaks', kao i brojnim softwerima za karaoke, čija je prodaja cvala u Japanu. Prva verzija konzole 'Guitar Hero' doživjela je solidan uspjeh što je, naravno, rezultiralo pohlepom partnera i razdvajanjem tvrtke na dva dijela: Activision je nastavio distribuirati 'Guitar Hero', dok je Electronic Arts izbacio konkurentan proizvod 'Rock Band'.

Zaraza sviranja lažnih gitara pred umjetno stvorenom publikom na ekranu bila je trenutačna. Bez ijednog dana provedenog u glazbenoj školi, mladi gitaristi u stanju su odsvirati i najkompliciranije rock solaže, a sve što je potrebno jest stisnuti pravu boju u pravo vrijeme, baš onako kako vam se sugerira na ekranu. Glazbene igre već su odavno prilagođene i za najpopularnije igrače konzole, poput PlayStationa i XBoxa, a odnedavno je lansirana i varijanta za mobitele.

Bilo je pitanje vremena kada će među 'pravim' gitaristima doći do polemike tipa - je li to dobro ili loše za budućnost glazbe, rock and rolla posebice? 'Nisam previše oduševljen takvim igrama. Mladi ljudi imaju sve manje volje posvetiti se pravim instrumentima', izjavio je Bill Wyman, bivši gitarist Rolling Stonesa, na promociji videoigre 'The Beatles: Rock Band', koja kupcima konzole nudi 45 nezaboravnih hitova liverpulske četvorke. Istom prilikom svoje je mišljenje rekao i član legendarnih Pink Floyda, Nick Mason: 'Glazbene videoigre su interesantni izumi, no da je moj sin svo to vrijeme koje je utrošio da savlada pritiskanje boja, proveo s pravom gitarom, do sada bi već bio prokleto dobar gitarist!'

Još je rano za pretpostavke hoće li igre poput 'Guitar Hero' i 'Rock Band' utjecati na sve manji broj novih, 'pravih' grupa, no to distributere nimalo ne muči. Štoviše, prema najnovijim procjenama, manje od 20 posto vlasnika igračih konzola na svijetu posjeduje neku glazbenu igru, a ogromno azijsko tržište gotovo da i nije došlo 'na red', pa ubrzani porast prodaje na globalnom nivou tek slijedi. Najnovija, peta inačica igre 'Guitar Hero', koja je u prodaju puštena 1. rujna, već bilježi odličnu prodaju, recesiji usprkos. Možda dijelom i zbog toga što je u reklamnoj kampanji sudjelovao i Hugh Hefner sa svojim zečicama.

'Jednom sam ugledao klinca kako u nekom dućanu svira moju pjesmu. Toliko se uživio pred konzolom da nije niti primijetio da mu gledam preko ramena', anegdota je Billyja Squiera, autora hita 'Lonely is the Night', pjesme koja se našla na posebnom izdanju 'Guitar Hero Encore: Rocks the '80s'. Upravo su takva posebna izdanja postala svojevrsni fenomen, što se komercijalnosti ovog izuma tiče. Primjerice, izdanje 'Guitar Hero: Aerosmith' u prva je tri mjeseca prodano u pola milijuna primjeraka, sa zaradom od 50 milijuna dolara. Drugim riječima, ova verzija igre, koja sadrži najveće hitove dugovječnog američkog hard rock benda, prodala se u više primjeraka nego bilo koji album Aerosmitha pojedinačno. Također, usporedo s prodajom igrice, za 40 posto porasla je i potražnja za studijskim albumima Aerosmitha. Isti primjer malo potom slijedila je i Metallica.

Do danas je objavljeno ukupno sedam različitih specijalnih izdanja igre 'Guitar Hero', a najavljuju se i 'DJ Hero', kao i 'obiteljska' verzija koja će uključivati 'socijalno-orijentirane pop pjesme', pod imenom 'Band Hero'. Nedavno se pojavila verzija i za sviranje bas-gitare, bubnjeva, klavijatura, kao i konzola za rock pjevače. Nije trebalo dugo čekati ni da marketinški magovi ne uvide da 'Guitar Hero' nudi i neistražen reklamni prostor. Tako je u petoj verziji najpopularnije glazbene igrače konzole grupa AFI premijerno promovirala singl 'Miss Murder'.

Mnogi se slažu da su igre poput 'Guitar Heroa' dosta učinile na rokerskom 'školovanju' djece, budući da se mnogi od 'svirača' upravo preko tih konzola prvi put susretnu s mnogim klasičnim i alternativnim grupama i njihovim opusima. No, i kritike su sve glasnije. Posljednji su se pobunili Dave Grohl i Krist Novoselić, članovi Nirvane, koji su 'užasnuti i razočarani' manipulacijom lika i djela Kurta Cobaina u novoj verziji konzole 'Guitar Hero'. Naime, igrači imaju mogućnost da, osim što mogu odsvirati 'Smells Like Teen Spirit' i 'Lithium', podese igru tako da Kurt na ekranu 'svira' bilo koju od ponuđenih 85 pjesama koje nemaju veze s njim. Iz Activisiona poručuju da je sve odobrila udovica Courtney Love, no i ona im preko Twittera prijeti tužbom. Na čijoj god strani zakon bio, sigurni smo da se jadni Kurt okreće u grobu.

Ako još niste probali koliko ste vješti na 'Guitar Herou' i mislite da je lako svirati, pokušajte 'skinuti' solo iz pjesme 'Though the Fire and Flames', ultrabrzog britanskog power metal benda DragonForce, što je trenutačno jedan od najvećih i najtežih izazova za svakog vlasnika ove konzole. U slučaju da ste već profilirani, 'pravi' rock gitarist, to vam nije garancija da ćete biti uspješni 'Guitar Hero' majstor. Priznao je to i slavni Slash, koji tvrdi da nikako ne može pobijediti samog sebe...