Grupa Gorillaz priredila je spektakl na domaćem terenu. Živi i animirani glazbenici funkcionirali su kao jedan.


Kao što je usred sinoćnjeg koncerta u londonskoj O2 Areni rekao Damon Albarn, stvoritelj i glavni pokretač Gorillaz, ovo je velika godina za njih. Aktualnom 'Plastic Beach' turnejom pune velike dvorane diljem svijeta, a Albarn kaže da nije ni sanjao da će održati prvi pop koncert u Siriji što su nedavno učinili u Damasku. Glazba koju izvode Gorillaz, a stvara je Albarn, je puno šira od plošnih dvodimenzionalnih likova koji ih predstavljaju u spotovima i ostalim vizualnim aspektima benda te se uočavaju utjecaji iz raznih dijelova svijeta, pa ne čudi što pune najveće dvorane od New Yorka do Damaska.

Vezani članci Baloni na vjetru Baloni i snažan vjetar nisu dobra kombinacija, vjetar ju je umalo otpuhao Zajednica ortodoksnih Židova u Londonu - 4 DNEVNIK.hr u epicentru pandemije: Škole ortodoksnih Židova otvorene unatoč zabranama, čuvaju ih zaštitari

Na ovogodišnjoj turneji pjesme Gorilaza izvodi cijeli jedan orkestar koju čine primjerice puhačka sekcija od osam trubača, zatim šest gudača, pa čak i sirijski tradicionalni instrumentalisti. Cijeli orkestar i svi ti utjecaji su se isprepleli u pjesmi 'White flag' u kojoj je prisutan cijeli, orkestar, sirijske tradicionalne melodije, reperi i DJ-i, a sve to uz kormilarenje dvojca koji je sudjelovao u kreiranju temelja današnjeg rocka i popa - dvojice preostalih živih članova 'The Clasha' Micka Jonesa i Paula Simonona. Gorillaz zasigurno današnjoj pop glazbi nisu pridonijeli glazbi poput The Clasha, i autor ovih redaka je kupio njihovu majicu 'London Calling', a ne majicu Gorillaz, ali šire isti poruku o jednakosti svih ljudi i brisanju granica. Stari punkeri su na koncertu unatoč svojim godinama pošteno skakali po bini u Albarnovom društvu, kao što su i ‘derali’ svoje gitare.

U dva sata koncerta Albarn i njegov orkestar su izveli svoje najveće hitove s tri albuma. Sve te pjesme ovako izvedene na ‘hrpi’ pokazuju da stvarno čine jednu cjelinu, te ne iskaču pjesme s drugog albuma 'Demon Days' koji se pokazao najslabijim. Na ovoj turneji izvodjači nisu bili skriveni iza 'neke plahte' nego ih se cijelo vrijeme moglo vidjeti na pozornicu iako i dalje zauzimaju najmanji dio vidokruga. Najveći prostor pripao je velikom platnu na kojem su se prikazivali animirani likovi koji predstavljau Gorillaz, odnosno ono što su uistinu namjeravali biti, 'fiktivni' band koji će karikirati izvođače i spotove na MTV-u. Na platnu su se izmjenjivali spotovi postojećih singlova s vrhunski osmišljenim video pričama za one pjesme koje nemaju video spotove.

Cijeli koncert zapravo prati pokušaje animiranih Noodlea, 2-D-a i Murdoca da se kroz razne opasnosti probiju do 'Plastic Beacha' (Russel više nije član animirane postave).

Publika u O2 Areni se pošteno naplesala uz izvedbe orkesra pod ravnanjem Damona Albarna koji je u vrhunskoj formi i odličnog raspoloženja. Bio je vidno sretan što je nakon dva mjeseca turneje po SAD-u napokon bio kod kuće. Pored Sirijskog nacionalnog orkestra, Gorilazz su imali čitav niz gostiju, među kojima su bili Nenah Cherry, Bobby Womack i De La Soul.

Kako smo inače česti posjetitelji jedne druge Arene, one zagrebačke, treba spomenuti par zanimljivih razlika. Jedna je da je koncert počeo točno u 20 sati, kako je i planirano, no tko zna, mozda Albarn i ekipa ne bi imali taj osjećaj da iz poštovanja prema publici moraju tada početi da su se našli u Zagrebu. Jer se većina zvijezda drugačije ponaša kada dođe naše krajeve.

Nakon koncerta službeni spiker obavještava koji vlakovi podzemne željeznice voze i gdje se mogu kupiti karte za brod koji vozi po Temzi, dok kod nas koncerti završavaju u smislu 'spašavaj se tko kako zna i može'. Sama O2 Arena je pak ispunjena sadržajima poput restorana, barova te kino dvorana pa samim time pruža cjelodnevnu zabavu i priliku za zaradu, za razliku od zagrebačke 'gole dvorane'.

Gorillaz su priredili vrhunsku zabavu i odličnim glazbeni doživljaj u punoj O2 Areni. Iako Zagreb posjećuju svjetske zvjezde, bilo bi dobro da i naša publika može uživati u blagodetima ‘Plastične plaže’.