Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Mamurluk' je pravi pravcati nasljednik sada 'Momačke večeri', klasika iz 80-ih godina, dok 'International' tematiztira eventualni mogući uzrok krize, pa tako djeluje poput udarne vijesti dana u novinama ili televiziji.


Kino: MAMURLUK - Ocjena: 8/10

(The Hangover) Režija: Todd Phillips, Uloge: Bradley Cooper, Ed Helms

Kada momačka večer krene nizbrdo i kada se umjesto dobre zabave zalivene litrama alkohola počnu događati čudne i neugodne situacije, iznimo je zahvalan materijal za film. Teško mi se ustvari sjetiti barem jednog naslova na tu temu, a da je bio loš. Ipak, trajno zacrtan u memoriji ostaje film 'Momačka veče' s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi iz 1984. godine. Genijalna komedija stara 25 godina i dan – danas će vas nasmijati do suza.

Vezani članci Slika nije dostupna Izašli su na pivo i završili na 11.000 km udaljenom Tajlandu Slika nije dostupna Znanost o mamurluku: Evo zašto neki ljudi postaju alkoholičari

Dobra vijest glasi da je recentni 'Mamurluk' pravi pravcati nasljednik sada već, slobodno to recimo, klasika iz 80-ih godina. Redatelj 'Mamurluka' je Todd Phillips, stručnjak za kvalitetne komedije kojeg pamtimo po naslovima 'Put do zrelosti', 'Dani slave' i 'Starsky i Hutch'.

Iako se radi o komediji, posebnost 'Mamurluka' je u tome što se taj film gleda poput trilera u kojem se tek u posljednjim minutama otkriva identitet tajanstvenog ubojice. Stvar je u načinu pripovijedanja. Film počinje kada se naši junaci bude u hotelskoj sobi i pokušvaju dokučiti što radi tigar u kupaonici, zašto kokoš šeta nihovom demoliranom sobom, od kuda se stvorila beba u ormaru, te što do vraga radi goli Kinez u prtljažniku njihovog automobila. Ipak, pitanje svih pitanja je gdje je nestao mladoženja, koji kako stvari stoje nema šanse stići na vrijeme pred oltara – pa čak i ako ga prijatelji uspiju pronaći.

Pokušavanje rekonstruranja burne večeri naravno, odlična je podloga za niz vrlo smiješnih situacija – od onih politički nekorektnih, pa do onih koje lako uzrokuju buru u želucu.
Dodatna kvaliteta filma je i činjenica da je konačno sklapanje cjelokupne slike razularenog tuluma podjednako iznenađenje i za gledatelje i za aktere.

Spomenimo da je u filmu malu ulogu odigrao i boksačka legenda Mike Tyson. Topla preporuka za sve ljubitelje komedija.

DVD: INTERNATIONAL - Ocjena: 9/10

(The International) Režija: Tom Tykwer, Uloge: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl

Najnoviji film jednog od najistaknutijih njemačkih redatelja Toma Tykwera imao je pravu sreću u nesreći. Naime, upravo u trenutku kada je završena postprodukcija na 'Internationalu' svijet je zahvatila globalna ekonomska kriza. Film tematiztira eventualni mogući uzrok krize, pa tako djeluje poput udarne vijesti dana u novinama ili televiziji.

Clive Owen glumi agenta Interpola koji traga za vođama međunarodne kreditne banke čiji protivnici u posljednje vrijeme završavaju mrtvi. Njegovo je otkriće da banke najbolje zarađuju kreditirajući razno razne pobunjeničke skupine koje novac koriste za nabavu oružja za vođenje ratova. U njegovoj istrazi pomaže mu američka tužiteljica koju glumi Naomi Watts.

Dvojac tako naganja zločince od Italije, preko Turske pa do New Yorka, a takva je raskoš lokaliteta uglavnom posebnost hollywoodskih blockbustera. Ipak, u 'Internationalu' se od prvog do posljednjeg kadra, unatoč brojnim nabrijanim akcijskim scenama, jasno vidi da iza kamere stoji Evropljanin.

'International' će zbog jedne scene sasvim sigurno ući u antologiju. Naime, Tykwer je za poprište najžešće akcijske scene u filmu odabrao čuveni njujorški muzej Guggenheim. Nakon vešeminutne spektakularne pucnjave, jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja suvremene umjetnosti izgleda poput švicarskog sira.

Naomi Watts i Clive Owen u glavnim uloga standardno su solidni dok Armin Mueller-Stahl kao pokajnik briljira, a jedna od njegovih intrigantnih i pametnih misli – 'Razlika između fikcije i zbilje je ta što od fikcije uvijek tražimo da bude realna', također zaslužuje antologijski status.

Zanimljivost 'Internationala' je i u tome što scenarij potpisuje debitant Irac Brian O'Byrne. U svakom slučaju riječ je o odličnom scenariju kojeg se ne bi posramili ni vrlo iskusni scenaristi.

Prijašnje recenzije: Kultni 'Sukiyaki Western Django' i dobra zabava uz 'Mentore za nevolje'