Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od stotinu filmova bit će prikazano na 13. splitskom filmskom festivalu koji je večeras svečano otvoren u dvorani kina Broadway.


Taj tradicionalni filmski festival koji ove godine traje do 22. rujna, a održava se pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, otvorio je izaslanik pokrovitelja pomoćnik ministra kulture i ravnatelj Uprava za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Srećko Šestan.

Vezani članci U stampedu na vjerskom festivalu u Izraelu poginule 44 osobe - 1 VIDEO U stampedu u Izraelu poginule najmanje 44 osobe, među žrtvama i djeca - premijer Netanyahu: "Ovo je velika katastrofa" Margareta Ferek Petrić 60. rođendan najvažnijeg festivala – MBZ ove godine u četiri bloka – očekuje nas bogat i raznovrstan program

Po riječima direktora Festivala Branka Karabatića, ovogodišnji festival nudi presjek svjetske produkcije.

Karabatić je istaknuo da je riječ o vrhunskim filmovima do kojih je bilo teško doći. Tako će, kazao je, u programu dugometražnoga filma biti prikazano 50 filmova od kojih će pak deset biti u konkurenciji za nagrade.

Dodao je da su ostali filmovi ušli u programe fokus, forum, slika i frame extended.

Sva dugometražna ostvarenja bit će i hrvatske premijere, a nizozemski film "Links" redateljice Froukje Tan bit će prvi put prikazan izvan Nizozemske.

Za sve filmofile i ''one koji će tek to postati'' festival je pripremio šest programa kratkih, nedovršenih i rijetko prikazivanih filmova Orsona Wellesa pod naslovom "Nepoznati Orson Welles" (Unknown Orson Welles).

Tradicionalno svake godine festival svojim inozemnim gostima pruža priliku da vide dio hrvatske produkcije, u programu Mediteran (The Mediterranean), gdje će se prikazati tek dio bogate splitske filmske produkcije "Pod suncem Splita" s filmovima od Karamana do novijega doba.

Održat će se i projekcije pet velikih filmova Glaubera Rochea, jednoga od najistaknutijih redatelja kultnoga brazilskog filmskog pokreta iz šezdesetih "Cinema novo".

Sve projekcije održat će se u dvoranama kina Broadway.

Nakon svečanog otvorenja prikazan je film kanadskoga redatelja Bruca McDonalda "The Trace Fragment".