Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska i svjetska javnost svakodnevno prati zdravstveno stanje 28-godišnje zvijezde mnogih reality projekata, koja umire točno onako kako je posljednjih sedam godina i živjela - pred kamerama, fotoparatima i novinarima. Liječnici su prije dva dana ispunili zadnju želju Jade Goody: dozvolili su joj da posljednje dane provede kod kuće, sa svojim sinovima.


Vjerojatno posljednji Jadein odlazak iz londonske bolnice također je bio dio medijskog spektakla, koji traje već mjesecima, odnosno od trenutka od kada je Jade Goody saznala svoju dijagnozu - rak vrata maternice. Deseci kamera, reportera i paparazza dočekali su britansku TV zvijezdu na izlaznim vratima bolnice Royal Marsden. Jade ih s nosila nije ni pogledala, samo je za ruku držala supruga, 21-godišnjeg Jacka Tweeda.

Vezani članci Neftali Martin Frizer dirljivom gestom ganuo cijeli svijet, njegov čin solidarnosti rasplakao je kolegu Slika nije dostupna Tri sestre odlučile odstraniti maternicu i dojke kako ne bi doživjele majčinu sudbinu

Jade Goody u svijet showbiznisa zakoračila je 2002. godine, kada je postala jedna od sudionica Big Brothera. Pobjedu nije odnijela, no postala je daleko najslavnija natjecateljica nekog reality showa u Britaniji. Jade je u početku bila ismijavana u medijima zbog nevjerojatno niske razine općeg znanja, no njezina sklonost razodijevanju u pijanom stanju i navodni seks sa sustanarom P.J.-om, učinile su je novopečenom zvijezdom Velike Britanije.

Celebrity status bio je ono što je Jade priželjkivala. Jednom kad je stvorila brand od vlastitog imena, nitko joj više nije mogao 'stati na rep'. Jade Goody pobrinula se da cijeli svijet sazna za sve tajne njezine prošlosti, da svi spoznaju svaki detalj njezinog tijela te je bila jedna od rijetkih javnih osoba kojoj paparazzi uopće nisu išli na živce.

U svemu tome mediji su joj uvelike pomogli: Jade je vodila svoj vlastiti televizijski show, u magazinu Now imala je redovitu kolumnu, dobila je i svoj parfem 'Shh... Jade Goody' (najprodavaniji u Britaniji u 2007.), izdala seriju fitness DVD-ova, a sa 25 godina objavila je i autobiografiju 'Jade: My Autobiography'. Slijedom događaja, uspjela je 'upecati' i poznatog TV voditelja Jeffa Braziera s kojim ima dva sina, Bobbyja Jacka i Freddieja. Poslije je kratko izlazila i s nogometašem Ryanom Amoom.

Iz razdoblja naglog i neobjašnjivog uspona njezine popularnosti, ostalo je u pamćenju i njezino sudjelovanje na poznatom Londonskom maratonu. Njezine pripreme, naravno, pratile su kamere. Tako su svi zainteresirani mogli svjedočiti da se Jade za istrčavanje 42 kilometra priprema konzumirajući curry, kinesku hranu i velike količine alkohola. Kolabirala je na 34. kilometru. 'Ne razumijem baš te milje, nisam baš shvatila koliko dugo će ta trka trajati. Nisam ozbiljno shvatila sve to, što je jako neodgovorno od mene, jer bilo je tamo ljudi koji su zbilja htjeli istrčati taj maraton. To podrazumijeva punu posvećenost, a ja sam imala svega četiri prava treninga', izjavila je Jade kad je došla k sebi.

Krajem 2006. časopis Heat proglasio je Jade Goody 25. najutjecajnijom osobom na svijetu, a njezino bogatstvo procijenjeno je između dva i osam milijuna funti.

Stvari su krenule loše 2007. godine, kada je Jade pozvana da se priključi ekipi Celebrity Big Brother kuće. Ona, njezin dečko i njezina majka bili su središnji likovi showa, a svi ostali su bili njihovi sluge. Među njima je bila i bolivudska glumica Shilpa Shetty, kasnija pobjednica showa, zbog koje je Jade preko noći postala omražena kod velikog dijela javnosti.

Rasističke uvrede i zlostavljanje indijske glumice nagnale su Channel 4 da Jade izbaci iz showa. Zloćesto dijete britanskog javnog života, tjeralo je Indijku da joj klečeći donosi hranu, a neukusnih viceva na račun indijske hrane i Shilpine boje kože, bilo je nebrojeno. Goody je svesrdnu podršku u iživljavanju imala i u Miss Engleske Danielle Lloyd. Indijska manjina u Britaniji glasno je prosvjedovala, a ni indijskim vlastima nije se svidjelo što njihova poznata glumica trpi zlostavljenje na britanskoj televiziji. Situaciju je pokušao smiriti i Gordon Brown, tadašnji državni rizničar, koji je za vrijeme posjeta Indiji istaknuo da nijedan 'bizarni show neće pomutiti precepciju Britanije kao tolerantne zemlje'.

Jade je pala u nemilost. Nije previše pomogla ni javna isprika indijskom narodu, niti činjenica da je donirala hranu, odjeću i lijekove za preko stotinu indijske napuštene djece. Pokušala je i s objavljivanjem 'Božićne kuharice', kao i s puštanjem u prodaju njezinog drugog parfema 'Controversial'. Jade se pojavila i u kazališnoj verziji 'Snjeguljice', objavila je novu autobiografiju 'Jade: Catch a Falling Star' te se sa svojim sinovima pojavila i na kuharskom DVD-u. Ništa nije pomoglo, mediji i javnost za Jade Goody imali su samo riječi prijekora.

Što zbog osjećaja krivnje, što zbog glancanja ugleda u javnosti ili iz pukog očaja, Jade Goody odlučila je i treći put ući u Big Brother kuću. Ovoga puta radilo se o indijskoj verziji, nazvanoj Bigg Boss. Kontroverzna zvijezda ušla je u show 17. kolovoza, a dva dana kasnije, u programu uživo, priopćeno joj je da boluje od raka vrata maternice. Njezina emotivna reakcija obišla je svijet i tog trenutka svijet joj je oprostio.

Tada započinje posljednji reality show Jade Cerise Lorraine Goody, kojemu je, nažalost, kraj sve bliže. U brojnim intervjuima koje je davala s bolničke postelje, glavna zvijezda ove tmurne medijske sapunice, otvoreno je govorila o svojim osjećajima. 'Uvijek sam vjerovala u Boga i raj i želim da moji sinovi znaju da ću, kad odem, biti na sigurnom i da ću brinuti za njih. Njih dvojica će moći sa mnom razgovarati kad god požele, ja ću ih slušati', izjavila je za magazin OK!, te otkrila da je već napravila planove za vlastiti pogreb.

Jade Goody se od ovog svijeta oprašta onako kako najbolje zna - ispred kamera i pod svjetlima reflektora. Između kemoterapija, gubitka kose i mučnina, Jade je imala vremena i snage snimiti reality TV seriju 'Living With Jade Goody' i jedan dokumentarac 'Jade's Cancer Battle'. Također, otvorila je i svoj drugi salon za ljepotu, namijenjen isključivo muškarcima.

No, u siječnju ove godine stanje se pogoršalo. Liječnici su objavili da je Jadein rak metastazirao na jetru, crijeva i prepone te da je njezino stanje vrlo teško. Jade je, nakon šoka, objavila da će se vjenčati za svog dečka Jacka Tweeda (osuđenog zbog premlaćivanja tinejdžera palicom za golf), a pripreme za vjenčanje, očekivano, postale su dijelom još jedne reality emisije koja je oborila rekorde gledanosti. Par se vjenčao 22. veljače.

U srijedu ujutro, iz bolnice Royal Marsden, javili su da će ispuniti posljednju želju Jade Goody da umre u vlastitoj kući okružena sinovima i suprugom. Kamere su ispratile posljednje putovanje TV zvijezde, koja je u samo nekoliko godina uspjeli ostvariti svoje snove - postati celebrity i obogatiti se.

'Ponosna sam na sve što sam postigla u životu. Kad se osvrnem iza sebe, shvatim da sam u 28 godina učinila puno više nego mnogi za vrijeme čitavog života', rekla je Jade Goody u jednom od posljednjih intervjua.