Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Popularnost Harryja Pottera potaknula je nezakonitu trgovinu sovama i ugrozila njihovu populaciju.


Planetarna popularnost fikcijskog čarobnjaka potaknula je nezakonitu trgovinu sovama i ugrozila njihovu populaciju u Indiji, upozorio je ministar za okoliš te zemlje Jairam Ramesh. Istovremeno je na porast ilegalne trgovine sova upozorila i skupina za očuvanje okoliša.

Vezani članci Crkva - 4 Pad broja katolika u RH neke iznenadio, a neki su očekivali i veće smanjenje: "Očito je da je i u Hrvata na djelu konformizam" Ilustracija Još jedna smrt u Rusiji: Veliki stručnjak stradao pod nejasnim okolnostima

Fascinacija sovama zahvatila je bogatije slojeve Indije koji djeci daruju sove po uzoru na Hedwigu, sovu-pismonošu književnog i filmskog lika Harryja Pottera. Bizaran zahtjev zaprimio je i ornitolog Abrar Ahmed koji se zaprepastio kada ga je supruga njegova prijatelja zamolila da nabavi sovu bijele boje za tematsku rođendansku proslavu njezina sina.

Ipak skupine priznaju da sva krivnja za istrebljenje sova ne leži isključivo na Potteru jer ljudi sove ritualno žrtvuju u kultu crne magije te u medicinske svrhe. Za Diwali, hindu festival svjetla koji počinje u petak raste prodaja sova jer se smatra da njihov sveti pogled i njihovo žrtvovanje donosi obilje domaćinstvu. (Hina)

>> Tom Felton: Izgubio sam djetinjstvo radi Harryja Pottera

>> Jako pijan: Harry Potter u Petrogradu otkrio votku

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju