Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Propeler, glavna nagrada Motovun Film Festivala dodjeljena je engleskom filmu ‘Fish Tank’, redatelja Andreea Arnolda, a isti je uradak najbolji i po odluci žirija FIPRESCI, dok je nagrada od A do A ove godine dodijeljena hrvatskom filmu ‘Buick Riviera’ Gorana Rušinovića.


Vezani članci Festival u Indiji - 1 Tragedija na festivalu zmajeva, šestero mrtvih: Žice im prerezale vrat, umrlo troje djece Slika nije dostupna ATP Umag obilježile hostese u crvenim haljinama i ružnim cipelama

Nagrada od A do A ove je godine izmijenila kriterije te je dodijeljena hrvatskom filmu ‘Buick Riviera’ Gorana Rušinovića. Pobjednik programa Motovun Online je švedski ‘Sađenje poljubaca Ivice Zubaka’, a Žiri nezaposlenih još je u četvrtak dodjelio Amnesty International nagradu filmu Promatrači ptica talijanskog redatelja Marca Bechisa.

Nakon proglašenja pobjednika i zdravice, motvunski trg je prekrio pravi pravcati snijeg, te je tako donio dašak hladne Finske, u čijem je znaku prošlo proteklih pet dana. Žiri je objasni da je motovunski Propeler odlučio dodijeliti filmu ‘Akvarij’ Andreea Arnolda iz Velike Britanije zbog suptilnog načina na koji prikazuje ljude s društvenih margina, a nagradu FIPRESCI je osvojio zbog besprijekorne dramaturgije koja odlikuje ritam i istančan smisao za finu karakterizaciju likova.

Po mišljenju ovogodišnjeg žirija Amnesty International Hrvatske film koji na 11. Motovun film festivalu najviše promiče ljudska prava bio je najangažiraniji talijansko – brazilski film 'Promatrači ptica'. Uradak talijanskog redatelja Marca Bechisa snažno je progovorio o stoljetnom zatiranju Indosa, legitimnih stanovnika brazilskog područja koje su nakon dolaska bijeli kolonizatori počeli protjerivati sa zemlje izolirajući ih u rezervate. Žiri se složio da izuzev toga što film u sebi nosi direktnu poruku o važnosti ljudskih prava, režijski je također pokazao visoku umjetničku razinu, čime se u ovoj kategoriji dodatno istaknuo.

Nagrada od A do A ove godine je dodijeljena hrvatskom filmu ‘Buick Riviera’ Gorana Rušinovića. Nagrada od A do A se ove godine dodjeljivala s izmijenjenim kriterijem, te više nije nagrada za najbolji film u našem programu, nego za najbolji film prikazan u kino – distribucijama regije u posljednjih godinu dana. 'Buick Riviera' je dobio najviše glasova izbornog tijela filmskih profesionalaca regije, a ove godine svoje su glasove dali Jurica Pavičić i Igor Mirković iz Hrvatske, Srđan Karanović iz Srbije, Midhat Ajanović iz BiH-a i Simon Popek iz Slovenije.

Naravno s dodjelom nagrada Motovun Film Festival nije završio, jer je tek započeo veliki završni tulum koji će tradicionalno, kao i svih ostalih pet dana festivala, potrajati do zore, ali o tom nekom drugom prilikom, jer 'ono što se dogodi u Motovunu, u Motovunu i ostaje…'


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju