Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rutinski pregledi kojima se prije poroda nastoji ustvrditi leži li fetus u majčinu trbuhu u dobrom položaju, s glavom nadolje, nisu dovoljno pouzdani, upozorili su nedavno australski znanstvenici.


Oni smatraju da se jednostavnim pregledom pacijentice, opipom trbuha, ne prepoznaje da je riječ o abnormalnom položaju fetusa (najčešće položaju na zadak) u jednoj četvrtini slučajeva, odnosno u 24 na stotinu slučajeva. 

Vezani članci Iva Jerković, Ante Burazin, Mate Rončević (Foto: Instagram) Najsretniji dani: Prelijepa Iva Jerković više ne skriva sve veći trudnički trbuh Iva Jerković (Foto: Instagram) Trudna Iva snimila selfie i pokazala svima dekolte: "Najljepša si žena u Republici Hrvatskoj"

S obzirom na činjenicu da je položaj fetusa vrlo važan, budući neki od njih, poput onoga na zadak ili kada prvo "izlazi" djetetova noga, porod može učiniti iznimno teškim ili čak nemogućim, bilo bi vrlo važno uvesti i rutinske preglede ultrazvukom, piše u stručnom časopisu British Medical Journal. 

Skupina liječnika sa Sveučilišta u Sydneyu istraživanje je provela na 1,633 trudnice od 35. do 37. tjedna trudnoće koje su posjećivale ambulante za trudnice u lokalnom rodilištu. 

Svaka je trudnica pregledana na uobičajen način, palpatorno, da bi se ustvrdio položaj fetus, a nakon toga upućene su na ultrazvučni pregled kako bi se potvrdio položaj. 

Jednostavnim palpatornim pregledom liječnici su ustanovili da 70 posto beba nije u idealnom položaju (s glavnom nadolje), no u 30 posto slučajeva su pogriješili. 

Znanstvenici su zaključili da bi se, kad bi ovi rezultati bili primijenjeni na 1.000 žena, ustanovila točnost položaja fetusa kod 56 trudnica, no pogriješilo bi se kod njih 24. 

Dakle, australski znanstvenici svakako preporučuju i dodatni ultrazvučni pregled trudnica u kasnoj trudnoći.