Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici sela na jugu Kolumbije, blizu pustinje, mogu odnedavno kupiti pekmeze, kolače i druge specijalitete na bazi kaktusa, biljke pune vitamina i ponekad afrodizijskih svojstava, izjavio je tvorac takve hrane.


Pet godina je Jose Rafael Marquez provodio ispitivanja i pokuse kako bi došao do prehrambenih proizvoda od kaktusa koji su potom dobili odobrenje kolumbijskog ministarstva okoliša, piše dnevnik El Tiempo.

Vezani članci Pekarske katastrofe Razgrabili kvasac i brašno samo kako bi stvorili ove pekarske rugobe PR Evo kako možete napraviti kolače kojima nitko ne može reći NE!

"Bilo je teško naći ravnotežu, shvatiti da se kaktus može jesti, ali se mora odrediti koji su otrovni a koji halucinogeni", ispričao je Marquez.

Ministarstvo je dalo zeleno svjetlo njihovoj komercijalizaciji jer se radi o pionirskom korištenju vrlo rasprostranjene biljke u više područja u zemlji.

Samouki Marquez, koji nije završio ni osnovnu školu, kazao je kako je iz kaktusa uspio proizvesti 17 tipova prehrambenih proizvoda, ali i šminku i sapune.

Prema njegovim riječima, kaktusi, kojih u prirodi ima više od 1600 vrsta, bogati su vitaminima, mogu imati afrodizijska svojstva i pomoći u mršavljenju.