Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Finski matematičar predstavio je dosad najtežu igru sudoku, pravi mozgolom u koji je autor utrošio tri mjeseca rada i tijekom kojega je iskušao milijardu kombinacija.


"AI puž je najteži sudoku dosad", rekao je autor igre 37-godišnji Arto Inkala, doktor primijenjene matematike.

Vezani članci Rješavanje zadatka iz matematike, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Zašto su rezultati mature najlošiji dosad? "Trebalo je razmišljati što naši učenici ne znaju", "Zadaci su preteški, ni profesori ih ne znaju riješiti" Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 S natjecanja se uvijek vraćaju sa zlatom, srebrom i broncom, ali novca za njih nema

"Nazvao sam ovu slagalicu AI puž, jer je spiralnog oblika, a njezino rješavanje donosi užitak sličan gurmanskom", ističe taj stručnjak za modeliranje okružja čiji se inicijali AI podudaraju s engleskom kraticom za "umjetnu inteligenciju" (artificial intelligence).

Prvo mjesto na ljestvici najtežih križaljka objavljenoj na internetskoj stranici www.sudoku.com pripalo je AI pužu.

Sudoku je igra logičkog zaključivanja i razmišljanja japanskog naziva, čiji se izum pripisuje švicarskom matematičaru iz 18. stoljeća Leonhardu Euleru, a sastoji se u slaganju logičkih nizova brojaka od 1 do 9 u tablicu s devet kvadrata. 

SuDoKu inače možete zaigrati na Dnevnik.hr-u.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju