Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povremeno ispijanje kave povećeva rizik od srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pijete li samo povremeno po šalicu kave rizik od srčanog udara veći je nego kod onih koji kavu piju redovito, pokazala je nova znanstvena studija.

Istraživanje objavljeno u časopisu ''Epidemiology'' potvrdilo je vezu između ispijanja kave i povećanog rizika od udara među manjim postotkom ljudi koji kavu piju samo povremeno. 

Pročitajte i ovo Kava puna insekata, ilustracija Drama u zračnoj luci Popila kavu i završila na intenzivnoj njezi: Doktori joj se satima borili za život Josipa Rimac na kavi s Milenkom Bašićem - 3 Samo opušteno Uhvatile ih kamere: Josipa Pleslić ispijala kavu s Milenkom Bašićem, suoptuženikom u aferi Vjetroelektrane

Skupina ljudi koji su podvrgnuti istraživanjima pod većim su rizikom od srčanog udara bili sat vremena nakon ispijanja jedne šalice kave. 

Ljudi koji na dan popiju dvije do tri šalice kave pod povećanim su rizikom za čak 60 posto. Kod osoba koje kavu piju povremeno, a ponekad niti jednu dnevno, rizik je čak četiri puta veći. Zanimljivo je kako se kod redovnih kavopija ne može ustanoviti točna količina rizika. 

Takve rezultate istraživači objašnjavaju činjenicom kako su organizmi povremenih kavopija manje otporni na štetni utjecaj kofeina. Kofein koji je osnovni sastojak kave ima učinak podizanja krvnog tlaka.

Preporučuju onima koji kavu piju povremeno da ukinu i tu naviku, kako bi uklonili moguće neželjene posljedice. 

Ipak kako ne bi mislili da je time sve rješeno dr. Andy Wielgosz s Heart and Stroke Foundation upozorava na niz drugih faktora koji povećavaju rizik od srčenog udara. 

"Imate li srčanih problema i niz rizičnih faktora pobrinite se da ih smanjite. Kontrolirajte kolesterol, krvni tlak i razgovarajte s liječnikom. Osim toga rizik od srčanog udara koji se javlja sat vremena nakon ispijanja kave vrlo je rijedak' , istaknuo je Wielgosz. 

Studija koja pokazuje povećan rizik od srčanog udara zbog povremenog pijenja kave samo je uvodna studija u daljnje proučavanje štetnih učinaka jedne od najomiljenijih crnih napitaka na planeti.

Još će se niz faktora staviti na ispitivanje kako bi se sa sigurnošću utvrdili negativni učinci kave u povremenim situacijama.

"Ovo je otvorilo mnoga pitanja," tvrdi Wielgosz, te nadodaje da "sada treba ispitati brojne druge aspekte prije nego donesemo ozbiljne zaključke.''  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene