Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri godine nakon što je grad New York zabranio pušenje u restoranima, zdravstveni dužnosnici žele zabraniti nešto gotovo jednako štetno: umjetno napravljene zasićene masti.


Zdravstveni djelatnici jučer su otkrili prijedlog kojim bi kuharima u bilo kojem od 24.600 restorana u gradu bilo zabranjeno koristiti namirnice koje sadrže sastojak prepun kolesterola, poznatiji kao hidrogenizirane masti.

Vezani članci Stan u New Yorku Neki stanodavci nemaju srama, pogledajte što naplaćuju više od 10.000 kuna mjesečno Policija ispred katedrale sv. Ivana Božanskog u New Yorku Pucnjava u katedrali u New Yorku, napadač otvorio vatru tijekom nastupa zbora: "Nije ciljao nikog konkretno. Vikao je - 'ubijte me'"

Njih ima puno u različitim grickalicama, poput krekera, štapića ili čipsa. Umjetne masti mogu se pronaći i u margarinu te uljima za prženje, što automatski nezdravima čini sve, od pite od jabuke, preko pomfrita, do krafni.

Liječnici se slažu da su zasićene masti nezdrave u gotovo svim količinama, ali je glasnogovornik restoranske industrije rekao kako je zabezeknut činjenicom da će grad tražiti zabranu legalne namirnice prisutne u milijunima kuhinja diljem Sjedinjenih Država. 

"Označavanje namirnica kao nezdravih jedna je stvar, ali totalna zabrana nekog proizvoda prelazi granice onoga što mi smatramo razumnim i prihvatljivim", rekao je Chuck Hunt, izvršni potpredsjednik njujorške Udruge vlasnika restorana. Dodao je kako bi kontroverzni prijedlog mogao izazvati pravi kaos, jer će kuhari biti prisiljeni mijenjati recepte i pažljivo proučavati svaki sastojak za svoja jela.

Restorani bi također mogli platiti novčanu kaznu ako inspektori pronađu da na policama nedostaje povrća kojeg mora biti.

Novi zakon mogao bi predstavljati i veliki problem za nacionalne restorane brze hrane. McDonald's bi prema njemu trebao prestati peći svoje pržene krumpiriće, Kentucky Fried Chicken svoja pileća krilca, a Dunkin' Donuts nekoliko vrsti svojih krafni.

Povjerenik zdravstvene komisije, Thomas Frieden, rekao je da će zabrana značiti izazov za restorane i dodao kako umjetne zasićene masti lako mogu biti zamijenjene drugima koje imaju isti okus, ali su manje nezdrave.