Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 200 komada nakita nestalo je iz zbirki slavnog ruskog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu pod tajanstvenim okolnostima.


Nestao je 221 izložak, kojih se vrijednost procjenjuje se na 130 milijuna rubalja (oko 5 milijuna dolara), redom remekdjela ruskih draguljara, ponajviše emajla. 

Vezani članci Novčanice Oceanovih sedam: Prevarama podebljale bankovni račun za nekoliko milijuna kuna Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

Nestanak je otkriven rutinskom kontrolom koju je obavilo ministarstvo kulture a prema riječima službe za tisak mnogo je čudnih stvari u toj aferi. 

Jedan od šefova muzejskih spremišta iznenada je preminuo na svome radnom mjestu u vrijeme početka kontrole. 

Drugi su nadzornici otkrili nestanak nakon što je nastavljena inspekcija. 

Direktor muzeja Mihail Piotrovski teba danas poslije podne održati konferenciju za tisak. 

Voditelj ruskog Ureda za zaštitu kulturnih dobara Boris Bojarskow najavio je da od srijede počinje s radom posebno istražno povjerenstvo kako bi se rsvijetlila misteriozna krađa iz Ermitaža. 

U Ermitažu se dogodila krađa i u ožujku 2001., kada su nepoznati počinitelji izrezali iz okvira platno francuskog slikara (orijentalista) Jean-Leona Geromea (1824-1904.), iz njegova ciklusa Kupelji u Haremu.

Iako je slika bila osigurana na milijun dolara, nije bila zaštićena alarmom. Iako su kad je nestanak primijećen svi posjetitelji i zaposlenici muzeja bili pretraženi, platno nije bilo pronađeno te ni danas nema rezultata istrage. 

Ermitaž je po svojim zbirkama jedan od najbogatijih muzeja na svijetu s dva i po milijuna umjetničkih djela.