Djedovi Božićnjaci iz cijelog svijeta okupili su se protekli vikend u sjevernoj Švedskoj kako bi obilježili petu godišnjicu igara na kojima pokazuju svoj božićne vještine.


Čak 30 Djedova iz sedam zemalja okupilo se na dvodnevnom natjecanju koje se održavalo u Laplandu, u Švedskoj. 

Vezani članci Slika nije dostupna Djed Božićnjak želi vam nešto reći! Slika nije dostupna Djedovi Mrazovi pištoljem 'napunili' vreću s darovima

Natjecanje se sastojalo od tradicionalnih igara; penjanje na dimnjak, trka saonica, jedenje kaše, izbacivanje iz saonica te nošenje s najstresnijim danom za ovaj poziv, Božićem.

Za titulu najboljeg borilo se samo osam Djedova jer ostali nisu bili u dobroj formi da bi mogli sudjelovali u prilično zahtjevnim igrama. Tako su se natjecali Djedovi iz Švedske, Luksemburga, Njemačke, Australije, Poljske, Finske i Estonije. 

U svim igrama suci su ocijenjivali i bodovali brzinu i stil izvođenja. 

Pobijedu u trci na saonicama odnio je Julian Haber, Djed Božićnjak iz Luxemburga. U natjecanju tko će brže pojesti vruću kašu najbolji je bio Djed Božićnjak iz Poljske, Dariuz Rymuszka.

Ove godine u natjecanje je uvrštena nova disciplina. Riječ je igri koja 'oponaša' blagdansku strku i nervozu te izlaže natjecatelje božićnom stresu, a ujedno iskušava orijentaciju u prostoru. 

Zadnja igra bila je klasično natjecanje u penjanju na dimnjak. Djedovi su se morali uspeti na dimnjak dimnjak, spustitie se te ostaviti darove ispod božićnog drveta. 

Pobjedu na ovogodišnjem natjecanju odnio je Dave Downey iz Australije. On je skupio najviše bodova iz svih pet disciplina. Dobio je medalju i proglašen je Djedom Božićnjakom godine.