Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema jednom dijelu manuskripta opere "Argippo" Antonija Vivaldija za koji se vjerovalo da je izgubljen, uskoro će u Pragu, prvi put nakon 278 godina biti ponovno izvedeno djelo tog talijanskog kompozitora.


Vivaldi je "Argippu" napisao posebno za izvedbu u glavnome češkom gradu, a premijera je ondje održana 1730. No, notni zapis o "strasti, ljubavi i izdaji" na dvoru indijskog maharadže nedugo nakon izvedbe, netragom je nestao.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa Europski sud za ljudska prava: Obavezno cijepljenje je legalno i ne krši Konvenciju o ljudskim pravima Turisti u Pragu Drastično pao broj noćenja u jednoj od omiljenih turističkih destinacija u Europi

Veći dio notnoga zapisa nedavno je u Njemačkoj pronašao mladi češki glazbenik Ondrek Macek koji je upotpunio zauvijek izgubljene dijelove opere.

Mladi češki harfist kojemu je hobi traganje, pronalazak i prikupljanje rijetkih glazbenih djela ispričao je kako je za originalnim libretom na raznim mjestima tragao. Znao je da je skupina talijanskih glazbenika koja je prva izvela operu u Pragu potom otputovala u Njemačku gdje je također bilo predviđeno izvođenje djela.

"Otkrio sam da je 1733., dakle, tri godine nakon premijerne izvedbe u Pragu, talijanski glazbeni ansambl nastupio u Regensburgu. Ondje su bili pozvani nakon što je praško kazalište u potpunosti izgorjelo", ispričao je Macek.

"Pomislio sam kako su talijanski glazbenici možda sa sobom donijeli dio notnih zapisa izvedene opere i bio sam u pravu. Iz nekoliko raznih privatnih kolekcija uspio sam prikupiti dijelove opere Argippo". Gotovo tri stoljeća uspjela su 'preživjeti' dvije trećine notnog zapisa Argippa, pa je Macek iskoristio druge Vivaldijeve arije kako bi djelo dopunio što kvalitetnije.