Na sjeveroistoku Primorsko-goranske županije smjestilo se malo naselje Skrad koje predstavlja pravi raj za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora uz šetnju, planinarenje, biciklizam.


Skrad se razvio kao malo kmetsko naselje u 19. stoljeću, a napredovati je počeo nakon gradnje poznate Lujzinske ceste, koja ga razdvaja na dva dijela. Skrad je ubrzo postao poznato odmorište, a tome su najviše pridonijeli svjež zrak i očuvan okoliš koji oduševljavaju sve posjetitelje.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrijte burnu povijest grada Poreča Slika nije dostupna Putovanje cestom turizma i povijesti

Cijelo skradinsko područje krase guste šume u kojima susrećemo pravo bogatstvo flore i faune, a s uzvisina se otvaraju vidici sve do doline Kupe i slovenskih planina. Najveće blago skradinskog kraja svakako je rezervat Zeleni vir koji se nalazi na 300 metara nadmorske visine i predstavlja jedan od najljepših prirodnih fenomena u Hrvatskoj.

Rezervat, kojeg čine istoimeni izvor, kanjon Vražji prolaz i spilja Muževa hižica, proglašen je posebnim geomorfološkim rezervatom još 1962. godine, no njegova je ljepota prepoznata i ranije. Postoje i zapisi iz 19. stoljeća koje Zeleni vir opisuju kao izletište za najhrabrije.

Izvor na dnu spilje

Zeleni vir snažan je izvor na dnu spilje po kojemu je cijeli rezervat dobio ime. On tvori malo jezerce iz kojeg voda otječe u prvu hidrocentralu u Gorskom kotaru, izgrađenu 1921. godine. Iznimna ljepota jezera nadopunjena je prekrasnim vodopadom koji se ruši na njega s visine od 70 metara. Tisuće kapljica koje se raspršavaju u jezeru daju mu smaragdno-zelenu boju koja je postala simbol ovoga kraja.

Još jedan prirodni oblik iznimne ljepote krasi skradinski kraj. Riječ je o Vražjem prolazu, kanjonu kojeg mnogi smatraju jednim od najljepših prizora u Hrvatskoj. Kanjon je oblikovao malen šumski potok Jasle, a proteže se između stijena visokih i do 100 metara.

Duž, 800 metara dug, Vražji prolaz ugrađeni su mostići i stazice kako bi svatko mogao uživati u ovoj ljepoti koju nam je priroda podarila. Iako je na nekim dijelovima širok samo dva metra, kanjon je potpuno siguran za šetnju i svakome nudi nezaboravan doživljaj. Šum brze i zapjenjene vode pod nogama, strme stijene i mahovinom obrasle terase po kojima se kreće divljač kombinacija su koja oduševljava.

Na kraju Vražjeg prolaza, kojeg su pjesnici često opisivali kao Danteov put u pakao, nalazi se spilja Muževa hižica. Stare priče govore da su se u njoj mještani skrivali pred Turcima, a danas je ona izvanredna turistička atrakcija. Ima nekoliko stalagmita i stalaktita, a njezin je najljepši dio završna dvorana s malim jezerom. Zanimljiva je činjenica da je u njemu pronađena rijetka čovječja ribica, jedna od specifičnosti našeg životinjskog svijeta.

Zeleni vir svakako vrijedi posjetiti, a do njega se može doći automobilom ili planinskim stazicama. Njih tri vode do rezervata, a svaka je različite težine. Nakon razgledavanja svih prirodnih ljepota koji skradinski kraj pruža možete se opustiti u planinarskom domu, koji nudi i smještaj, uz odličnu gastronomsku ponudu. Savršen kraj prekrasnog dana u prirodi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju