Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biser zapadne obale poluotoka

Otkrijte burnu povijest grada Poreča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se proljeće još nije pokazalo u svojem punom sjaju, topliji se dani polako vraćaju, a s njima i prilika za turističko razgledavanje hrvatskih ljepota.

Za sada se najviše sunčanih zraka može pronaći u Istri te je stoga idealna destinacija za kratki predah. A ako tražite grad koji se može pohvaliti iznimnim kulturno-povijenim spomenicima, prekrasnim uređenjem i bogatom ugostiteljsko-turističkom ponudom svakako posjetite Poreč, jedan od bisera zapadne obale poluotoka koji turiste oduševljava još od 19. stoljeća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porečki 19-godišnjak Zanimljiv ulov policije: Kod mladića pronašli stotine krivotvorenih eura, a onda su mu pretražili kuću... Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika

Poreč je već davne 1844. godine prvi puta uvršten u turističku rutu jednog parobrodskog društva iz Trsta što je označilo dolazak prvih posjetitelja. Godinu dana kasnije tiskan je i prvi turistički vodič za grad, a ubrzo nakon toga njegove je ljepote otkrila i austrijska aristokracija. Poreč je tijekom vremena postajao sve cjenjeniji, da bi se od sredine sedamdesetih godina pretvorio u jedan od glavnih centara hrvatskog turizma koji je jednako atraktivan u svim godišnjim dobima.

>> Našli ste se u Istri? Ne zaboravite proći Alejom glagoljaša

Ono zbog čega je Poreč toliko zanimljiv bogata je kulturna ostavština koja svjedoči burnoj povijesti. Poluotok na kojemu se razvila porečka starogradska jezgra prvo je naselilo ilirsko pleme Histri. Ipak, današnji su mu oblik dali Rimljani koji su ga zauzeli prije više od dva tisućljeća i dali mu ime Parentium.

Uslijedila su stoljeća okupacije i kolonizacije, a Poreč je često mijenjao vladare od kojih je svaki ostavio svoj trag. U 6. stoljeću njime vlada Bizant, no dolaskom Slavena na ove prostore, Poreč potpada pod njihovu vlast. Gradom su ipak najduže vladali Mlečani, gotovo pet stoljeća, sve dok ga nije osvojio Napoleon. U 19. stoljeću istarsko je područje bilo pod vlašću Austro-Ugarske, a nakon prvog svjetskog rata Poreč je dio Italije. U sastav Hrvatske ulazi tek 1943. godine. Česte smjene vlasti učinile su od Poreča izvanredan primjer spajanja raznih kulturnih i arhitektonskih stilova čije je najveće bogatstvo bogata povijesna ostavština.

Povijesna jezgra grada još uvijek čuva svoj antički oblik, a dvije glavne ulice i dalje nose isti naziv kao i prije dvije tisuće godina, Cardo i Decumanus. Tu je i veliki rimski forum, danas trg Marafor na kojemu se nalaze ostaci Jupiterovog hrama, ali i Martov hram, najveće rimsko svetište u Istri. Iz razdoblja srednjeg vijeka sačuvane su prekrasne gotičke palače koje oduzimaju dah prolaznicima.

Nekada je gotička crkva bila i današnja Istarska sabornica koja je preuređena u baroknom stilu. U prošlosti je u njoj zasjedao Sabor Istre, a danas se tamo održavaju svečane sjednice i manifestacije. Ostaci srednjovjekovnih zidina također su značajni, a uzdahe mami i gotička peterokatna kula, nekadašnja vrata grada. Turiste posebno privlači i Okrugla kula s čije se terase pruža prekrasan pogled na gradsku rivu.

Ipak, najznačajniji je spomenik Poreča Eufrazijeva bazilika koja datira iz 6. stoljeća, iz vremena bizantske vladavine. Eufrazijana je izgrađena na mjestu ranokršćanske crkve, a kompleks osim same bazilike uključuje i župnu crkvu, sakristiju, krstionicu, zvonik i biskupski dvor. Prostor je otvoren za sve posjetitelje koji mogu pogledati i vrijedne sakralne spomenike crkvenog muzeja.

Ipak, upravo je sama bazilika ona koja ostavlja bez daha i čiji mozaici spadaju među najljepša sačuvana djela bizantske umjetnosti u svijetu. Radi se o spomeniku kulture koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim te je zato 1997. godine uvršten i u UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine. Stoga, dopustite Eufrazijani da i vas očara i prenese vam duh prošlog stoljeća kao što to, uostalom, čini i cijeli grad Poreč.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene