Obavijesti Pretražite Navigacija
Preporuka za vikend

Medvedgrad - utvrda Crne kraljice prepuna intrigi i legendi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Medvednici, prekrasnoj planini koja se prostire na području Zagreba, Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije, smjestio se Medvedgrad. Srednjovjekovna utvrda, čija je povijest puna intriga i legendi, predstavlja krunu Medvednice, ali i Zagreba koji se nalazi u njezinom podnožju.

Medvednica i njezin najviši vrh Sljeme popularno su izletničko mjesto koje, posebice tijekom vikenda, posjećuje velik broj ljudi, tražeći u prirodi odmor od gradske vreve. Upravo je Medvednica sa svojim prekrasnim planinarskim domovima, uređenim parkovima i planinarskim stazicama idealna lokacija za to. O ljepoti njezinih šuma svjedoči i činjenica da je 1981. godine Medvednica proglašena parkom prirode s čak osam šumskih rezervata.

Pročitajte i ovo Medvedgrad - 2 Obnovljena tvrđava Tri godine bio zatvoren pa zasjao: Kamere Dnevnika Nove TV prve snimile kako izgleda obnovljeni Medvedgrad Slika nije dostupna Biser Istre Posjetite Hum, najmanji na grad na svijetu

No, osim prirodnih ljepota Medvednicu krase i brojne druge atrakcije. Špilja Veternica najznačajniji je paleolitski lokalitet u zagrebačkoj regiji, a svakako vrijedi posjetiti i Rudnik Zrinskih, Muzej seljačkih buna, ali i brojne kapelice te ostale spomenike i prekrasne građevine.

>> Našli ste se u Istri? Ne zaboravite proći Alejom glagoljaša

U moru prirodnih i kulturnih ljepota Medvednice, ipak se najviše ističe Medvedgrad koji je bio centar svih važnih srednjovjekovnih zbivanja na području Zagreba. Medvedgrad je stari grad izgrađen u 13. stoljeću na brdu Mali Plazur. Iako je izgrađen u veoma brzom roku još i danas iznenađuje svojom ljepotom. Kompleks se sastoji od prostranog dvorišta i stambenog dijela u kojem se nalaze svi važni povijesni objekti. Medvedgrad krase dvije kule, a južnija svojim položajem i izgledom dominira cijelom utvrdom. Tu su još i dva palasa te Kapela sv. Filipa i Jakova koja je najljepši hrvatski primjer romaničko-gotičke građevine.

Medvedgrad također krasi i Oltar domovine, spomenik palim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu postavljen 1994. godine. Spomenik je djelo Kuzme Kovačića, a sastoji se od kamenih kocki napravljenih od stijena iz različitih dijelova Hrvatske te od staklenih elemenata koji simboliziraju suze i tešku povijest hrvatskog naroda.

Iako postoji nekoliko teorija o izgradnji Medvedgrada, najvjerojatnije je da je utvrđenje nastalo kako bi branilo Kaptol od napada Tatara, čemu u prilog ide i položaj Medvedgrada s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na Zagreb i okolicu. Ipak, zanimljiva je činjenica da Medvedgrad nikad nije poslužio svojoj obrambenoj svrsi, jer nikada nije ni napadnut.

>> Tvrđava sv. Nikole - gordi ponos grada Šibenika

Unatoč tome, njegova je povijest veoma burna, a Medvedgrad je kroz povijest bio središe mnogih intriga i spletki. Medvedgrad je, prije svega, predstavljao veliki strah za sve stanovnike okolnih naselja jer su njegovi vladari nerijetko bili veoma okrutni te su, u suradnji s Kaptolom, često pljačkali Gradec i okolicu. U strahu i praznovjerju nastale se mnoge legende, a najviše ih se odnosilo na vladare utvrde.
Medvedgrad je kroz povijest promijenio izuzetno mnogo vladara, njih čak 107. Iako je u nekoliko navrata bio u rukama kralja i biskupa, vlasnici su najčešće bili plemićke obitelji poput Gregorijanaca, Erdődya, Zrinskih, Celjskih... Upravo iz posljednje navedene obitelji potječe najintrigantnija vladarica Medvedgrada, Barbara Celjska poznatija i kao Crna kraljica. Fatalne se vladarice narod nevjerojatno bojao, a legende o njezinoj zlobi očuvale su se sve do danas. Kraljica je navodno svoje ljubavnike bacala sa zidina, a ljubimac joj je bio veliki crni gavran koji je na njezinu zapovijed ubijao mještane. Tu je i legenda o 'Kraljičinom zdencu' koji je presušio zbog njezine zlobe, a najpoznatija je ona koja govori o tome kako je Crna kraljica prodala dušu Sotoni da bi spasila grad od Osmanlija, uz riječi 'Pukni vrag, dam ti Medvedgrad'. A priča koja je najviše zaintrigirala javnost ona je o kraljičinom blagu, u navodnim podzemnim hodnicima Zagreba, kojeg su mnogi pokušali pronaći.

>> Otkrijte nezaboravan pogled 'Očima Vinodola'

Brojne su legende kroz povijest privukle pažnju povjesničara i književnika kojima je Medvedgrad postao velika inspiracija. Prvi ga je proučavao Ivan Kukuljević Sakcinski u 19. stoljeću kada je napisao djelo 'Događaji Medvedgrada'. Fatalna ja utvrda i mjesto radnje prvom hrvatskom povijesnom romanu, 'Zlatarevom zlatu' Augusta Šenoe. To je ujedno i njegov prvi roman, a radnja prati nesretnu ljubav plemića Pavla Gregorijanca i Dore Krupićeve, kćeri zlatara s Griča. O Medvedgradu je u svojim romanima pisala i Marija Jurić Zagorka. Najpoznatiji su 'Gordana' i 'Grička vještica', a u djelu 'Kći Lotrščaka' Zagorka opisuje i Barbaru Celjsku.

Ako i vi želite osjetiti svu čar legendarnog Medvedgrada svakako ga posjetite i otkrijte što je u njemu toliko intrigantno. Zasigurno će vas zadiviti, pogotovo u vrijeme manifestacije 'Srednjovjekovni dani na Medvednici' koja se održava jednom godišnje. Tada oživljava slavna prošlost Medvedgrada te on zasja u svom punom sjaju.

Više preporuka za vikend potražite na onecrotia.info.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene