Na granici morskog žala i obronaka gordog Velebita leži slikovita Vinodolska dolina koja obuhvaća dvije prostorne cjeline. S jedne strane, tu su prekrasna mala naselja unutar Vinodolske općine, a s druge sam grad Novi Vinodolski.


To šarmantno područje okružuje nesvakidašnji niz vidikovaca Oči Vinodola.

Vezani članci Slika nije dostupna Medvedgrad - utvrda Crne kraljice prepuna intrigi i legendi Slika nije dostupna Našli ste se u Istri? Ne zaboravite proći Alejom glagoljaša

Vinodol ili Vinodolska dolina nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji te predstavlja prostor bogate kulturne vrijednosti i još zanimljivije povijesti. Dolina je naseljena već u kamenom dobu zbog izrazito plodnog tla što u 2. stoljeću pr. Kr. prepoznaju i Rimljani.

Budući da su po dolasku zatekli nepregledna polja prekrasnih vinograda dolinu su nazvali "Vallis vinearia". Dolaskom Hrvata Vinodol je dobio ime koje još uvijek nosi, a vinova je loza ostala zaštitni znak prostora sve do danas.

Vinodol je u 13. stoljeću bio veoma važna knežija koju su na poklon od hrvatsko-ugarskog kralja dobili krčki knezovi Frankopani. Za vrijeme njihove vladavine Vinodol je izrazito kulturno obogaćen, a dokaz tome je vrijedna ostavština koja se i danas čuva.

Tri očuvana kaštela

Brojne utvrde i sakralne građevine sa vrijednim umjetninama i danas impresioniraju posjetitelje. Posebno su zanimljiva tri očuvana kaštela, u Bribiru, Grižanima i Driveniku, od njih devet koliko ih je bilo izgrađeno za vrijeme Frankopana. Ipak, najvrjednija kulturno-povijesna ostavština kneževa svakako je Vinodolski zakon iz 1288. godine.

Radi se o najstarijem hrvatskom zakonskom spomeniku i drugom najstarijem europskom pravnom dokumentu. Zakon, koji je pisan na hrvatskom jeziku i glagoljici, ne samo da je jedan od najvažnijih srednjovjekovnih dokumenata u Hrvatskoj, nego i u Europi. Stoga se s pravom može zaključiti da je Vinodol kolijevka hrvatskog zakonodavstva, ali i prava mala riznica bogate povijesti, kulture, ljepote i tradicije.

>> Motovun - grad divova u srcu Istre

Posebnost i ljepotu Vinodola vrlo su brzo prepoznali i turisti te je ovo područje jedno od prvih turističkih odredišta primorskog kraja. Prvi veći broj gostiju zabilježen je 1893. godine kada je Vinodol posjetilo njih tristotinjak. Od tada se turizam razvijao i više no uspješno te su danas naselja i gradovi u Vinodolskoj dolini među najzanimljivijim na Jadranu.

Ono po čemu je Vinodol poseban njegova je specifična klima. U koje ga god vrijeme posjetili, ne možete pogriješiti. Ljeti nudi prekrasnu obalu, a zimi snijegom prekrivene obronke planina. Poznati izraz toga kraja najbolje opisuje smještaj Vinodolske doline - "korak od mora, dva od sniga".

Autohtono uređeni ruralni objekti

Bez obzira na to koje se godišnje doba odabere, Vinodol uvijek nudi atraktivan smještaj u autohtono uređenim ruralnim objektima, planinarskim domovima i modernim hotelima te nezaboravan gastronomski doživljaj kojeg okrunjuje domaće vino vinodolskog kraja. Također, tu su i razna kulturno-zabavna događanja, poput Mesopusta i Vinodolskih ljetnih večeri, koja su prava turistička atrakcija.

Vinodolska dolina je savršen odabir i za aktivan odmor u prirodi. Biciklizam, jahanje, paragliding i planinarenje samo su neke od brojnih mogućnosti turističke ponude. No, jedno je sigurno. Bez obzira na to koji način rekreacije se odabere, ne smije se propustiti pogled "Očima Vinodola". "Oči Vinodola" naziv je za cestu dugačku 65 kilometara koja povezuje šest vidikovaca diljem cijele Vinodolske doline.

Svaki ima edukativni karakter te se nalazi na atraktivnoj lokaciji koja pruža neponovljiv pogled na prirodne ljepote i vrijednosti ovoga kraja. Također, iako se do svakog vidikovca može doći i automobilom, prilikom njihove izgradnje posebno se vodilo računa o zaštiti okoliša i o očuvanju autentičnosti Vinodola.

Prvi i najviši vidikovac Mahavica pruža pogled na Kvarner, ali i na masivne planinske obronke. Drugi po redu je vidikovac Pridva koji je nešto niži od prethodnog, ali unatoč tome u daljini otkriva otoke Krk, Cres, Pag i Rab. Vidikovac Slipica nalazi se iznad samog Bribira i posljednji je vidikovac na području Vinodolske općine. A na području Novog Vinodolskog smjestila su se još tri vidikovca – Gradina, Sviba i Kuk – i uistinu se ne može odrediti koji pruža nevjerojatniji pogled na prekrasnu Vinodolsku dolinu.

Vinodol možete upoznati na mnogo načina i svaki je prekrasan, no pogled na dolinu s jednog od vidikovca nenadmašan je doživljaj. Stoga, bilo da pješačite, vozite bicikl ili se ne želite odvojiti od udobnosti svog automobila, posjetite barem jedan od njih i "Očima Vinodola" pogledajte nezaboravne horizonte, slikovite pejsaže i prekrasno more u daljini.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju