Šibenik je prekrasan grad pod zaštitom UNESCO-a, prepun vrijedne kulturne baštine. Poznat je, između ostalog, po svojim zanimljivim fortifikacijskim utvrdama, a jedna od najimpresivnijih svakako je tvrđava sv. Nikole.


Šibenik se smjestio u malen i neobično razveden zaljev na ušću rijeke Krke, jedne od najljepših rijeka u Hrvatskoj. S otvorenim ga morem povezuje kanal Sv. Ante, poznatiji kao Šibenski kanal. Slikoviti je zaljev, u stvari, prirodna luka koja štiti ovaj prekrasan grad od samog osnutka prije više od deset stoljeća.

Vezani članci Michael Jordan i Yvette Prieto na jahti u Šibeniku Jordana u Šibeniku dočekala gomila obožavatelja, no legendarni košarkaš ostao je uživati na jahti s lijepom suprugom Šibenski zatvor, ilustracija Skandal u šibenskom zatvoru: Policija razbila dilerski lanac, među glavnim operativcima i - zaposlenik zatvora

>> Vinska čarolija na slikovitim brežuljcima Gornjeg Međimurja

Iako je Šibenik najstariji izvorni hrvatski grad na Jadranu, gotovo je 400 godina bio pod vlašću Mlečana. Budući da je to ujedno bilo i razdoblje najžešćih turskih napada, iz tog vremena potječe većina šibenskih fortifikacijskih spomenika. Iako su tvrđave s vremenom izgubile svoje primarnu, defenzivnu svrhu, one su danas veoma vrijedna kulturna baština i turistička atrakcija. Posebno je zanimljiva tvrđava sv. Nikole koje plijeni pažnju svojim impozantnim izgledom.

Tvrđava sv. Nikole izgrađena je u 16. stoljeću kako bi, nakon pada Skradina, preuzela veoma važnu ulogu o obrani od Turaka. Projektirana je od strane mletačkog vojnog graditelja Sammichelija kao veoma sigurna i čvrsta građevina trokutaste forme. Donji joj je dio izgrađen od bijelog kamena, a gornji od opeke. Tvrđava je bila naoružana s više od trideset topova, no zanimljiva je činjenica da su se s vremenom topovi pokazali kao potpuno beskorisni, jer je dokazano da bi pucanje iz njih najviše naštetilo samoj utvrdi. No, tvrđava je svoju svrhu ipak ispunila jer su njezina veličina i izgled više puta obeshrabrili neprijatelje. Također, bilo je moguće velikim lancem povezati tvrđavu i kopno te na taj način zatvoriti Šibenski kanal.

Danas tvrđava predstavlja pravi biser fortifikacijske arhitekture, jedan od rijetkih na Jadranskoj obali. Stoga ne čudi da privlači pažnju brojnih posjetitelja i to ne samo svojim izgledom nego i zanimljivom lokacijom. Tvrđava se smjestila na otočiću Ljuljevcu, točnije na hridi, na kojem su nekada stajale crkvica i benediktinski samostan sv. Nikole, prema kojemu je tvrđava i dobila ime.
Otočić se nalazi na samom ulazu u Šibenski kanal, a sa stražnje je strane povezan i s kopnom. Stoga se do Tvrđave sv. Nikole može doći i brodom, ali i uskom cesticom koja prolazi pokraj dva jezera. U svakom slučaju, bez obzira na to s koje strane joj se priđe, tvrđava oduševljava.

Više preporuka za vikend potražite na onecroatia.info.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju