Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠEFOVI DIPLOMACIJA

Grlić Radman na sastanku ministara u Bukureštu: "Očekujemo pozitivnu odluku za ulazak u Schengenski prostor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Širenje šengenskog prostora u koji su Hrvatska i Rumunjska spremne ući 2023. u interesu je Europske unije i pomoći će njezinoj sigurnosti i zaštiti od ilegalnih migracija, rekli su u ponedjeljak u Bukureštu šefovi diplomacija dviju zemalja.

Ministar Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je razgovorima s rumunjskim kolegom Bogadnom Aurescuom počeo službeni posjet i kasnije u ponedjeljak sudjelovat će u Bukureštu na Münchenskom sastanku lidera, a u utorak i srijedu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

"Širenje šengenskog prostora pomoći će jačanju vanjskih granica Europske unije od prijetnja unutarnjoj sigurnosti Unije", rekao je Aurescu nakon sastanka.

Hrvatska očekuje pozitivnu odluku za ulazak u šengenski prostor, a također za Rumunjsku i Bugarsku, rekao je Grlić Radman.

Prema preporuci Europske komisije sve tri zemlje nadaju se 1. siječnja 2023. postati članice šengenskog prostora slobodnog kretanja ljudi iako postoje neke rezerve za Bugarsku i Rumunjsku koje prema ocjeni nekih članica Unije ne čine dovoljno u suzbijanju ilegalnih migracija.

"U interesu je EU da šengensko područje ojača uključivanjem i Hrvatske i Rumunjske koje su spremne za ulazak i dio su rješenja potrebnog Europskoj uniji za upravljanje priljevom migranata", rekao je Aurescu.

Pročitajte i ovo Karlo Nehammer i Andrej Plenković bugarska i rumunjska u nemilosti Plenković nakon sastanka s austrijskim kancelarom: "Austrija će podržati ulazak Hrvatske u Schengen"

Pročitajte i ovo Karl Nehammer ZELENO SVJETLO Austrijski kancelar Karl Nehammer: Nećemo uložiti veto na ulazak Hrvatske u Schengen

Dvije zemlje također se nadaju postati članice OECD-a.

"Kandidati smo u tom procesu i radimo zajedno" na ostvarenju tog cilja, rekao je Aurescu.

U godini u kojoj dvije zemlje obilježavaju 30 godina uspostave diplomatskih odnosa ministar Grlić Radman je u izjavi nakon sastanka istaknuo "odlične bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja", sa "zavidnim", "odličnim" stupnjem međusobne zaštite "naših manjina" i naglaskom na potrebi jačanja odnosa u u gospodarstvu, turizmu, trgovini.

Naglasio je da su dvije zemlje "na istoj strani povijesti, na pravoj strani demokracije u pitanju borbe za slobodu Ukrajine od ruske agresije" .

Stoga je potrebno osnažiti europsku prisutnost u tom dijelu našeg kontinenta kako ne bi došlo do jačanja utjecaja trećih, ne nužno dobronamjernih političkih čimbenika, rekao je.

"To obvezno mora podrazumijevati prihvaćanje vanjske i sigurnosne europske politike zemalja kandidata za članstvo", rekao je Grlić Radman.

Nije izrijekom spomenuo Srbiju koja pregovara o članstvu u Europskoj uniji no dosad nije uvela sankcije Rusiji čime nije slijedila politiku EU-a, već je govorio o zapadnom Balkanu.

Pročitajte i ovo Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK NOVE TV ISTRAŽUJE Što se krije iza austrijskog "ne" ulasku Hrvatske u Schengen? "Politička elita im je pod snažnim utjecajem poslovnih krugova"

Pročitajte i ovo Davor Božinović rastu napetosti VIDEO Austrija se protivi ulasku Hrvatske u Schengen, Božinović: Radimo odličan posao, dobitak smo za Europsku uniju

Aurescu je naglasio važnost nametanja sankcija Rusiji kao sredstva pritiska za okončanje agresije.

Grlić Radman je pozdravio i završetak mehanizma za suradnju i verifikaciju s obzirom da je Rumunjska zadovoljila sve kriterije ovog mehanizma, rekao je.

U vrijeme energetske krize Hrvatska je odlučila ojačati svoje kapacitete isporuke plina s LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu m3 "kako bi osigurala energetsku neovisnost susjeda" i drugih zemalja u Europi, rekao je Grlić Radman.

Ponovio je da Hrvatska može biti "energetsko čvorište u ovom dijelu Europe".

Osim s domaćinom, hrvatski šef diplomacije sastaje se u sklopu službenog posjeta s predsjednikom vlade Rumunjske Nicolae-Ionelom Ciucăom te potpredsjednicom i vršiteljicom dužnosti predsjednice Senata Parlamenta Rumunjske Alina-Stefaniom Gorghiom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene