Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzimajte kovanice

Jeste li od onih koji ne uzmu kusur u trgovini? Nakon uvođenja eura ta bi vas navika mogla skupo stajati

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Vrlo često u trgovini samo odmahnemo rukom kad nam na blagajni pruže kusur i sitne kovanice lipa, okrenemo se i odemo. Budemo li zadržali tu naviku i nakon ulaska u eurozonu, ona bi nas mogla skupo stajati.

Svi oni koji su do sada samo odmahnuli rukom i otišli iz trgovine bez uzimanja kusura od 5, 10 ili 20 lipa - vjerojatno će mijenjati tu naviku jer bi ih ostavljanje kovanica na blagajnama moglo skupo stajati tijekom duljeg vremena.

Kovanice od 1 ili 2 lipe još uvijek su u optjecaju, no kad ste ih posljednji put vidjeli ili primili nakon plaćanja računa?

Izbjegavamo primiti i nositi hrpu kovanica. Teške su, treba ih prebrojiti, a njihova vrijednost često nam se čini manjom od truda koji zahtijevaju.

Stižu nove, vrjednije kovanice

S eurozonom nam stiže novac koji ima 7,5 puta veću vrijednost, pa će takvo ponašanje biti skupo zadržimo li ga na dulje vrijeme.

Pročitajte i ovo Europski parlament, ilustracija NA PLENARNOJ SJEDNICI Europski parlament uvjerljivo podržao pristupanje Hrvatske Schengenu: Dio zastupnika protiv, bilo je i suzdržanih

Od prvog siječnja u novčanicima će se pojaviti kovanice eura i centi. I jedne i druge kovanice imaju mnogo veću vrijednost od one koju su imale lipe.

Ovo su vrijednosti kovanica centa i eura preračunate u lipe i kune:

1 cent - 7,5 lipa
2 centa - 15 lipa
5 centi - 37 lipa
10 centi - 75 lipa
20 centi - 1,5 kuna
50 centi - 3,75 kuna
1 euro - 7,5 kuna
2 eura - 15 kuna

Imate pravo na primanje kusura nakon plaćanja računa, uzmite ga!

Pročitajte i ovo Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 6 Skori ulazak u Eurozonu Inflacija ili dolazak eura? Cijene rastu, ekonomski stručnjak upozorava: "Prostor za špekulacije znatno je veći"

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga. Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene