U skoroj budućnosti sve ćemo plaćati eurima. Do uvođenja nove valute manje je od 50 dana, a odgovore na najčešća pitanja HNB-u ima reporter i voditelj Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Galerija Euro - 1 Euro - 2 Euro - 3 +0 Euro - 4

Ovo je posljednji mjesec u kojem radite za kune. U prosincu stiže posljednja plaća u kunama, a onda će se rad koji ostvarite u sljedećem mjesecu u siječnju honorirati u eurima.

Prosječna je plaća 1019 eura. Najčešća, medijalna iznosi 875 eura, a prosječni umirovljenik živjet će s 429 eura.

Euro - 2 Euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Prosječna mirovina stane u četiri novčanice i dvije kovanice. Ako pak cijelu medijalnu plaću podignete u banci, čitav mjesec rada stat će u tek sedam novčanica. Baš kao i prosječna plaća, uz još dvije kovanice po 2 eura. Volite li deblji novčanik, prosječna plaća stane i u 202 novčanice od 5 eura.

Bit će puno novog novca u upotrebi pa je izdana i uputa kako prepoznati original od krivotvorine. Novčanice imaju reljefni tisak, vodeni znak s portretom božice Europe, a kad se novčanica nakreće, tu su i smaragdna boja i hologram s portretom.

No odakle nam svi ti euri? HNB će ih posuditi.

Euro - 2 Euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Težina svih eurokovanica koje nam stižu iznosi oko 3700 tona, što stane u 185 šlepera po 20 tona ili, ako vam je draže, to je težina 88 ZET-ovih tramvaja.

Kako do eura?

Euronovčanice su znatno lakše i sav novac koji ćemo posuditi teži tek 350 tona. To je težina HŽ-ova prigradskog vlaka sa šest vagona.

Euro - 2 Euro - 4 Foto: DNEVNIK.hr

A kako će građani do eura? Osim u bankama - gotovinu u kunama u cijeloj 2023. moći ćemo zamijeniti besplatno i u Fini i Pošti, ali najviše 100 novčanica i 100 kovanica odjednom. U prva dva tjedna moći će se plaćati i kunama i eurima, a prodavači će vam morati vratiti iznos u eurima. Primjerice, ako kruh od 10 kuna platite sa 200 kuna, prodavač bi vam morao vratiti 25 eura i 23 centa.

Ilustracija Na ovo trebate posebno pripaziti nakon uvođenja eura: "To više nije jedna lipa, nego sedam"

Ilustracija Ovo je paket kovanica koji ćemo uskoro moći nabaviti za sto kuna: Ne smijete ih odmah koristiti

Ako pak ima onih kojima ni godinu dana nije dovoljna da zamijene sve kune ili, recimo, u starom kaputu nađu još koju novčanicu, imat će još dvije dodatne godine do 2025., ali će ih moći zamijeniti samo u HNB-u.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju