Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVOĐENJE EURA

Manje od 50 dana do eura: Kako doći do novčanica i razlikovati original od krivotvorine

Aktualno Galerija Euro - 1 Euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr Euro - 2 Euro - 2 Foto: DNEVNIK.hr Euro - 3 Euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Euro - 4 Galerija 1/4 >>
U skoroj budućnosti sve ćemo plaćati eurima. Do uvođenja nove valute manje je od 50 dana, a odgovore na najčešća pitanja HNB-u ima reporter i voditelj Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Ovo je posljednji mjesec u kojem radite za kune. U prosincu stiže posljednja plaća u kunama, a onda će se rad koji ostvarite u sljedećem mjesecu u siječnju honorirati u eurima.

Prosječna je plaća 1019 eura. Najčešća, medijalna iznosi 875 eura, a prosječni umirovljenik živjet će s 429 eura.

Euro - 2 Euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Prosječna mirovina stane u četiri novčanice i dvije kovanice. Ako pak cijelu medijalnu plaću podignete u banci, čitav mjesec rada stat će u tek sedam novčanica. Baš kao i prosječna plaća, uz još dvije kovanice po 2 eura. Volite li deblji novčanik, prosječna plaća stane i u 202 novčanice od 5 eura.

Bit će puno novog novca u upotrebi pa je izdana i uputa kako prepoznati original od krivotvorine. Novčanice imaju reljefni tisak, vodeni znak s portretom božice Europe, a kad se novčanica nakreće, tu su i smaragdna boja i hologram s portretom.

No odakle nam svi ti euri? HNB će ih posuditi.

Euro - 2 Euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Težina svih eurokovanica koje nam stižu iznosi oko 3700 tona, što stane u 185 šlepera po 20 tona ili, ako vam je draže, to je težina 88 ZET-ovih tramvaja.

Kako do eura?

Euronovčanice su znatno lakše i sav novac koji ćemo posuditi teži tek 350 tona. To je težina HŽ-ova prigradskog vlaka sa šest vagona.

Euro - 2 Euro - 4 Foto: DNEVNIK.hr

A kako će građani do eura? Osim u bankama - gotovinu u kunama u cijeloj 2023. moći ćemo zamijeniti besplatno i u Fini i Pošti, ali najviše 100 novčanica i 100 kovanica odjednom. U prva dva tjedna moći će se plaćati i kunama i eurima, a prodavači će vam morati vratiti iznos u eurima. Primjerice, ako kruh od 10 kuna platite sa 200 kuna, prodavač bi vam morao vratiti 25 eura i 23 centa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorenje iz HUZP-a Na ovo trebate posebno pripaziti nakon uvođenja eura: "To više nije jedna lipa, nego sedam"

Pročitajte i ovo Ilustracija Euri i centi Ovo je paket kovanica koji ćemo uskoro moći nabaviti za sto kuna: Ne smijete ih odmah koristiti

Ako pak ima onih kojima ni godinu dana nije dovoljna da zamijene sve kune ili, recimo, u starom kaputu nađu još koju novčanicu, imat će još dvije dodatne godine do 2025., ali će ih moći zamijeniti samo u HNB-u.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene