Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

Jadranka, zašto si nervozna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz osobnog iskustva znam da je ignoriranje nešto najgore. Zoveš, pitaš, a s druge strane nema odgovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna

Tako je to u životu, ako nekome želiš poslati poruku, samo šuti. I tu će osobu to najviše boljeti. Kao i u životu i u politici postoje pravila. A ignoriranje je jedna od poruka.

Pametan političar neće reagirati na svaki napad, neće otvarati nove fronte, i ono najvažnije, neke će napade jednostavno ignorirati i tako zaključiti priču.

No, Jadranka Kosor odlučila se na drugu igru. Na svaki napad ili kritiku ona odgovori priopćenjem, uskoro će i pismima iz odvjetničkih ureda. Pritisak, prijetnja, kako god to zvali odaje samo da nam je premijerka sve nervoznija. A zašto?

Ljudski možda ne može i nije naučila primati udarce ispod pojasa. Ali koga to briga, ušla je u političku arenu i svega, pa i toga, mora biti svjesna. To nije balet, to je politika i samo najuporniji i najjači opstaju.

Ona se često javno hvalila da će Vladu voditi čvrstom rukom, grmila je 'ja sam šefica', a sad je odjednom treba štititi jer je žena. Malo neozbiljno. Napadi na nju išli su kao napadi političkih neistomišljenika na premijerku, a nisu bili na osobnoj razini ili muško-ženskoj osnovi, što bi naravno bilo za osuditi.

Premijerka je lavinom demantija zapravo poslala jasnu poruku - nervozna sam. A ima li razloga? Da, politički i ekonomski. Njezin medeni mjesec je gotov. Više za nju nema lijepih priča. Mediji su je mazili nakon što je Sanader otišao na onakav način, pa i kad ga je izbacila.

Možda je i previše bila pošteđena. Možda zato što se svima zgadilo kako je Sander pobjegao, možda što je žena. Ali pošteda je gotova. Ona vodi zemlju i ne može hodati samo po lovorikama već i po trnju.

Kada joj je teško ili je ljutita, neka se ugleda na svoje kolege na zapadu. Pa bivši američki predsjednik Bush bi vjerojatno dane i noći trebao provesti u pisanju priopćenja i sudskih tužbi. Slično je i s Blairom. No oni su samo jednostavno odšutjeli.

Jadranka Kosor je reagirala i pokazala zavidan stupanj nervoze. Netko će reći - pa ona je samo žena. Ne, ona je političarka. Da, može imati svoje osjećaje i emocije, ali ona nije Jadranka Kosor da bi me to zanimalo, ona je predsjednica Vlade.

Sve to izgleda i opasnije nego što se čini. Nervoza zamjenjuje sumnjičavost pa paranoju. A to je opasno za svakoga, posebno za nekog tko je predsjednik Vlade.

Sve ovo odaje još jednu crtu Jadranke Kosor. Koliko god se trudila, njezini potezi zadnjih dana sve više sliče na prethodnika.

A došla je i pokušala se predstaviti kao jednostavna, skromna, nikako bahata ili arogantna ili još gore osvetoljubiva. I onda paf...

Jadranka Kosor hitno mora shvatiti da vrlo brzo može prokockati, ako već i nije, sve ono što je gradila kod građana. A to je da ona nije ona. Zadnji potezi izgledaju kao kopija prethodnika.

A kopije nikad ne prolaze dobro. Ona, ali i svi bi morali učiti iz stila i načina vladanja prethodnika. On je prokazan i građani su ga osudili. Svatko tko će se ponašati ili pokušati ponašati kao on bit će omražen.

Ignoriranje nije slabost, nekad je to i mudrost. Jer samo glup čovjek reagira na svaku glupost. Mudar ponekad, ili bolje reći često, prešuti neke stvari. A kakva je Jadranka Kosor?

>> Arhiva
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene