Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi diljem svijeta

Sve žešći sukobi s policijom: Nezadovoljni građani izlaze na ulice zbog restriktivnih mjera

Loše trendove po pitanju koronavirusa u brojnim zemljama vlasti pokušavaju suzbiti restriktivnijim mjerama. Zbog tih mjera nezadovoljni građani izlaze na ulice, što često dovodi do žestokih okršaja s policijom.

Australcima je dosta zatvaranja i strogih protuepidemijskih mjera. Bijes su pokazali u tučnjavi s policijom koja ih je pokušavala rastjerati suzavcem. Sukobi su izbili u Sydneyju i Melbourneu.

Stotine prosvjednika su privedeni, a najmanje sedam policajaca je hospitalizirano. Zbog kršenja mjera koje su na snazi uhićeni će morati platiti kazne od 3300 eura.

"Sada nema vremena za sebičnost. Vrijeme je za razmišljanje o široj zajednici i svojim obiteljima. Ako širite virus, mogli biste biti odgovorni za smrt ljudi", rekao je Brad Hazzard, ministar zdravstva australske savezne države Novi Južni Wales.

Australija bilježi najveći dnevni broj novih slučajeva, 894, a širi se i delta soj koronavirusa. Većina zaraženih detektirana je u Sydneyju, unatoč činjenici da je taj grad u potpunosti zatvoren više od dva mjeseca.

I stanovnici Melbournea zatvoreni su po šesti put od početka pandemije, zbog čega tisuće prosvjeduju. Pet milijuna stanovnika tog grada kod kuće mora ostati najmanje do 2. rujna.

"Najbolji način na koji se možemo zaštititi, najbolji način na koji se možemo veseliti slobodi, je pobrinuti se da se cijepimo", rekla je Gladys Berejiklian, premijerka Novog Južnog Walesa.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imaju svoje razloge Novi kaos na pomolu? Orban navodno planira izlazak Mađarske iz EU-a: "Vrijeme je za razgovor o Huxitu"

  Pročitajte i ovo Suživot epidemije i turizma - 5 Deficitarna zanimanja Sektor od kojeg živimo pati od kriničnog nedostatka radne snage: Ministrica želi poboljšati program stipendiranja

Pravo na slobodu izbora žele i Francuzi. Šesti vikend zaredom u gradovima diljem zemlje prosvjeduju protiv COVID potvrda i skandiraju: "Macron, tvoju propusnicu ne želimo! Macron, tvoju propusnicu ne želimo!"

U Francuskoj se bez COVID potvrde ne može ući u kafiće, restorane, međugradske vlakove i šoping centre. U toj je zemlji dosad s obje doze cijepljeno 68 posto stanovništva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene