Mađarski premijer, Viktor Orban
Mađarski premijer, Viktor Orban Foto: ARIS OIKONOMOU / POOL / AFP

Neslužbeno glasilo Orbana i njegove vlade objavilo je da Mađarska planira izlalazk iz Europske unije - Huxit.


Neslužbeno glasilo mađarske vlade, Mađarska nacija, često lansira teme za koje  premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele znati kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje.

Tako je prošli tjedan pokrenuta tema izlaska Mađarske iz Europske unije, prenosi DW.

"Vrijeme je za razgovor o Huxitu", naslov je njemačke verzije priloga u glasilu.

Oporbeni političari su zgroženi tom idejom, a mnogi su izrazili zabrinutost. Unatoč tome što je Mađarska zemlja dubokih političkih podjela, do sada je vladao nadstranački i društveni konsenzus - jedan od rijetkih koji u toj zemlji još uopće postoje.

"Sada napokon ozbiljno moramo razmotriti naš mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz tisuća rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcjenjivački i arogantno prema svojim istočnoeuropskim članicama", piše u mađarskom listu.

No, imaju i razlog zbog kojeg razmišljaju o tome.

"Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već potpuno svjesno raskida s kršćanskim moralom i svjetskim poretkom i umjesto toga najavljuje izgradnju kozmopolitskog, bezličnog svjetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue. Mi, Mađari, Poljaci i Srednja Europa se čvrsto držimo naših tisućljetnih kulturnih i vjerskih temelja", navode.

Kupalište na Stoji, Pula Incident na poznatom kupalištu u Puli: "Treba se utvrditi što se točno dogodilo, je li bilo uključeno kakvo oružje ili ne"

Požar kod Sukošana - 2 VIDEO Vatrogasci dobili bitku i obranili kuće: Oba požara u Dalmaciji uspješno lokalizirana

Članak je napisao politolog Tamas Fricz, koji je poznat po svojim radikalnim pozicijama na desnom rubu. On je i vodeći član Foruma civilnog udruživanja, foruma koji organizira demonstracije moći Orbanove vlade s desecima ili stotinama tisuća sudionika, na kojima se većinom čuju oštri govori protiv EU-a.

Mađarski oporbeni političari smatraju da se iza članka u listu Magyar Nemzet kriju Orban i njegovi suradnici. "Počela je Orbanova kampanja za izlazak naše domovine iz Europske unije", napisala je na Facebooku lijevo-zelena političarka Timea Szabo iz stranke Dijalog za Mađarsku. Slično su se izjasnili i skoro svi drugi oporbenjaci.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju