Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelci tvrde da kopnena vojska nije ušla u pojas Gaze, očajni stanovnici bježe pred napadima: "Djeca vrište, žele otići, tresli smo se s njima"

Izraelska vojska pojačala je napade na Gazu dok se iz Gaze peti dan zaredom nastavljaju ispaljivati rakete na Izrael. Do sada je u sukobima poginulo 119 Palestinaca i osam Izraelaca.

Izrael je pojačao napade na pojas Gaze. Tijekom noći je izveo najsnažnije bombardiranje do sada, a mete su bili tuneli koje koristi skupina Hamas. Militanti u pojasu Gaze odgovorili su novim raketiranjem izraelskih gradova. Izraelska vojska objavila je da su se u okršaje uključile i kopnene postrojbe, ali vojnici za sada nisu ušli u pojas Gaze. Palestinci koji žive blizu granice počeli su bježati zbog straha od rata. U izraelskim gradovima i dalje traju nasilni prosvjedi i etnički sukobi.

BBC piše da je došlo do snažnog granatiranja na Gazu u kojem su sudjelovali izraelski brodovi topovnjače, borbeni avioni i helikopteriDo sada je u sukobima poginulo 119 Palestinaca i osam Izraelaca.

U međuvremenu sukob se proširio i na izraelske ulice pa je predsjednik Reuven Rivlin upozorio na "besmisleni građanski rat". Ministar obrane Benny Gantz naredio je "masovno pojačanje sigurnosnih snaga" za suzbijanje unutarnjih nemira u Izraelu zbog kojih je do sada uhićeno više od 400 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se "vojna operacija protiv palestinskih militanata u Gazi nastaviti koliko god to bude potrebno kako bi se uspostavili mir i sigurnost.

"Hamas će platiti visoku cijenu", dodao je. 

"Planirali smo otići tijekom noći, ali izraelski dronovi i zrakoplovi su nas bombardirali. U zoru smo napokon krenuli i pobjegli do škola. Nismo mogli vjerovati kako nam djeca vrište, htjela su otići i tresli smo se s njima", izjavila je Hedaya Maarouf, izbjegla stanovnica Beit Lahiye. 

Izrael cilja mrežu tunela ispod Gaze

Izrael je u petak topništvom i ekstenzivnim zračnim udarima tukao mrežu tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod Gaze, koja se naziva "Metro", a Palestinci su nastavili raketirati izraelski teritorij.

Časnik Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je da je 160 zrakoplova i topništvo te oklopne jedinice sudjelovalo u, prema njegovim riječima, najvećoj operaciji protiv specifične mete otkako su počeli sukobi, no rekao je da "nisu bili unutar Pojasa Gaze".

"Ciljali smo dobro razrađeni sustav tunela ispod Gaze, uglavnom u sjevernom dijelu (...) mrežu kojom se operativci Hamasa koriste za kretanje, skrivanje", rekao je na konferenciji za strane novinare. "Nazivamo ga (taj sustav) Metro", rekao je i dodao da još nije obavljena konačna ocjena rezultata te operacije.

Hamas poručio da će ih naučiti "grubu lekciju"

Glasnogovornik Hamasa poručio je Izraelu da je ta vojna skupina spremna izraelske vojnike naučiti "grubu lekciju" ako se nastavi s kopnenim napadom.

Od ponedjeljka su ubijena najmanje 103 stanovnika Palestine, uključujući 27-ero djece, više od 580 osoba je ranjeno, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva u Gazi. Dužnosnici su priopćili da je na tom području poginulo jako puno civila. Izrael pak tvrdi da su većina ubijenih u Gazi bili militanti te da su ubijeni zbog ispaljivanja raketa iz Gaze.

 

Objavili da su ušli u Gazu pa demantirali

Nešto nakon ponoći vojska je poslala poruku medijima da su trupe u pojasu Gaze, što je potvrdio i njezin glasnogovornik Jonathan Conricus za AFP.

No dva sata kasnije vojska je izdala "objašnjenje" rekavši da u Gazi "nema vojnika", a glasnogovornik vojske pozvao se na "pogrešno shvaćenu internu komunikaciju" kako bi objasnio situaciju.

Izrael je u petak upotrijebio teško topništvo i izveo više zračnih udara na palestinske militante u pojasu Gaze usred stalne raketne vatre duboko u izraelski teritorij.

Izraelci su podijelili snimku za koju tvrde da raketa Hamasa usmjerena na Izrael pada natrag u Gazu. Dodaju kako to nije prvi put, što rezultira, kako kažu, smrću nedužnih civila.

 

U znak solidarnosti, izraelska zastava danas je postavljena na krov austrijske Savezne kancelarije. ''Teroristički napadi na Izrael moraju se najoštrije osuditi! Zajedno smo uz Izrael'', napisao je austrijski kancelar Sebastian Kurz na Twitteru. 

 

Zatočili humanitarku iz Španjolske

Izraelska vojska zatočila je 62-godišnju španjolsku humanitarnu radnicu u Palestini te ju odbija pustiti na slobodu nakon mjesec dana zatočeništva, što je posljednji slučaj u nizu represivnih mjera usmjerenih protiv španjolskih humanitarnih radnika i novinara u Palestini.

Humanitarka Juana Ruíz Sánchez, koja 35 godina živi u Palestini, optužena je za "pripadnost ilegalnoj organizaciji", rekla je njezina odvjetnica španjolskoj javnoj televiziji RTVE. "Izraelski vojni sudac odlučio ju je držati zatvorenu sve do početka suđenja koje bi trebalo početi 2. lipnja", rekla je odvjetnika Gaby Lasky.

"Sudac nije pronašao dokaze krivnje protiv nje, no ipak ju je zadržao u istražnom zatvoru jer su, kako je rekao, optužbe protiv nje ozbiljne. To je uobičajena mjera vojnih sudova u Izraelu protiv Palestinaca na okupiranim područjima", dodala je odvjetnica.

Ruíz Sánchez je koordinatorica palestinske nevladine udruge Odbori za zdravstveni rad (Health Work Committees). Izrael je tu humanitarnu organizaciju optužio da je novac iz europskih fondova usmjerila u aktivnosti Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (FPLP), organizacije koju je Izrael proglasio terorističkom. Ruíz Sánchez optužena je za pripadnost toj "ilegalnoj organizaciji".

Dvadeset naoružanih vojnika upalo joj u kuću

Dvadesetak naoružanih izraelskih vojnika 13. travnja upalo je u njezinu kuću pored Betlehema u 5:45 ujutro te ju odvelo na višesatno ispitivanje.

U pritvoru je bila zadržana tri tjedna bez formalno podignute optužnice. Prethodno je vojska upala i u ured udruge te odvela računovođu.

Hrvati su na sigurnom

Prvi čovjek hrvatske diplomacije, Gordan Grlić Radman, rekao je da nema dojava da su Hrvati koji se nalaze u Izraelu ugroženi i da su svi na sigurnom. Hrvatsko veleposlanstvo u Tel Avivu cijelo je vrijeme otvoreno.

"Mi smo naravno osudili atak, napad na Izrael projektilima, međutim mi osuđujemo uopće sa svih strana bili kakvo uzvraćanje vatrom i upućujemo na deeskalaciju sukoba. Ono što je u svemu najgore što stradavaju civili", rekao je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene