Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jubilarni Zagreb Pride 2016.

Povorka ponosa stigla na Ribnjak na čelu s Rankom Ostojićem: 'Ovo je moja Hrvatska. Još Hrvatska ni propala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završio je 15. Zagreb Pride, koji je održan pod sloganom "Još Hrvatska ni' propala!"

Ove godine Povorci ponosa pridružilo puno više ljudi nego prethodne godine, kad je prema procjenama policije bilo oko 5.000 ljudi. Procjenjuje se kako je na ovogodišnjem Prideu sudjelovalo oko 7.000 ljudi. Sve je proteklo bez incidenata. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Slika nije dostupna Kraj mračnog doba Počinje Mjesec ponosa: Zagreb Pride poručuje da neće posustati u svojoj borbi

17.21 Remi Priselac iz grupe Elemental zapjevala je za okupljene.

'Danas je ekipa sa suzavcem na vlasti. Žele da se pokorimo, ali ne damo se', rekla je Remi te dodala kako se okupilo oko 10.000 ljudi.

17.15 Povorka na čelu s Ostojićem koji je u ruke uzeo zastavu Pridea ulazi u Ribnjak.

17.06 Povorci se pridružio bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je prošle godine bio na čelu povorke.

'Bio sam na Prideu kad sam bio na čelu policije i u vrijeme kad je bilo nasilja. Drago mi je da sam i danas ovdje. Ovo je moja Hrvatska. Još Hrvatska ni propala', rekao je Ostojić.

Potporu su im došle dati i druge poznate osobe - HNS-ova zastupnica Vesna Pusić, bivša ministrica graditeljstva i zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš, bivša zastupnica Mirela Holy, TV voditeljica Danijela Trbović, sindikalistica Spomenka Avberšek, bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, SDP-ovke Gordana Sobol i Danica Juričić, redatelj Nenad Puhovski, novinar Željko Peratović, izbornik romske reprezentacije Hrvatske Tofko Dedic Toti, Zrinka Vrabec-Mojzeš, pisac i TV voditelj Bruno Šimleša, Tomislav Saucha, glumac Damir Markovina, glumica Urša Raukar, Davor Bruketa i mnogi drugi.

'Ne znam gdje bih danas drugdje bila nego ovdje. LGBT prava su ljudska prava, Pride je oblik borbe protiv nasilja', rekla je Vesna Pusić.

 

16.43 Povorka prolazi Jurišićevom ulicom.

16.30 Povorka je stigla na glavni zagrebački trg.

16.15 Povorka je stigla do Ilice i ide prema Trgu. Nema nikakvih incidenata.

16.00  Povorka je krenula prema Trgu bana Jelačića. Prati ih policija.

15.40 Povorku je došla podržati i Severina.

'Mi kao većina moramo podržati manjinu', rekla je pjevačica.

15.30 'Moramo obraniti temelje slobodnog društva. Neka cijelo naše društvo postane sretno. Neka bude kao Pride. Došlo je vrijeme da zajedničkom borbom sudjelujemo u obrani slobodnog društva', kazali su organizatori. 'Želimo i tražimo stvarnu slobodu za LGBT osobe i njihove partnere'. 

Nakon govora okupljenima je zapjevala grupa LeZbor. Prvo su izveli Internacionalu a potom i obradu hita Doris Dragović 'Marija i Magdalena'.

15.10 Okupljeni nose transparente - 'Isus liječi homofobiju', 'Pederi protiv privatizacije', 'Mizoginija ubija', 'Ponos bez predrasuda', 'Pravo na izbor(e), 'Samo ljubav vs. Nek' crknu', 'Naša djeca zaslužuju bolje', 'Put u mrak nije naš izbor', 'Tko tebe referendumom, ti njega zakonom', 'Hodam za život u dvije', 'Mizogonija ubija', 'U povorci ponosa hodam za život', 'Bolje dva tete nego nijedan', 

15.00 Započelo je okupljanje sudionika povorke.

15. Zagreb Pride

Ovogodišnja 15. povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pridea 2016., pod sloganom "Još Hrvatska ni’ propala!" i "Za obranu izborenih sloboda svih nas" u subotu je oko 16 sati krenula s Trga Franklina Roosevelta, središtem grada prema parku Ribnjak.

Okupilo se nekoliko nekoliko tisuća sudionika s balonima i šarenim zastavama, noseći transparente s ispisanim porukama "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", "Padaj nepravdo", "Mržnja nije obiteljska vrijedlost" i drugi. Povorku osigurava policija.

Organizatori su u svom proglasu naveli da se Zagreb Pride ove godine održava "u jeku napada na izborene ljudske slobode jer postoji stvarna prijetnja da se brojna izborena ljudska prava, postignuća javnog i otvorenog zalaganja za lezbijke, gejeve, biseksualce, transrodne, interseksualne i queer osobe (LGBTIQ ) obezvrijede ili ponište".

Organizatori kažu i da Prideom žele 'pokazati nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njeno društvo idu'. Tvrde i kako je vrijeme da se obrane stečena prava, građanske slobode, te da se zajedničkom borbom pridonese stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja.

"Naša je poruka da se nikada nećemo vratiti u tišinu, mora biti najglasnija do sada", poručili su s Pride-a.

Potporu Zagreb Prideu dala je i nekolicina građanskih udruga čiji su se članovi i simpatizeri pridružili povorci.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene