Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sreća iz nesreće

Zagađenje vode u Slavonskom Brodu rezultiralo investicijama u Sikirevcima: Sada će svi imati kvalitetniju pitku vodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je za Uskrs ove godine 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i okolice, zbog zagađenja ostalo bez pitke vode, teško je bilo zamisliti da će na kraju od svega biti i koristi. No, incident je rezultirao investicijama zbog kojih će kvalitetniju vodu piti i u Sikirevcima.

Zagađenje vode na području Slavonskog Broda, o kojem se počelo govoriti ove godine, rezultiralo je nizom infrastrukturnih investicija u poboljšanje kvalitete vode, što u konačnici donosi korist Slavoncima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula Zrak u Slavonskom Brodu - 4 Borba traje godinama Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije: Stanovnici zbog velikog problema godinama traže pomoć politike

"Malo sam iznenađen time što je trebalo samo nekoliko mjeseci da napokon dobijemo taj priključak dok s druge strane pomalo je žalosno što živimo u 21. stoljeću, nalazimo se na izvorištu vode i tek zapravo sad dobivamo te priključke za vodu", rekao je Ivan Marković, stanovnik Sikirevaca, kojemu su pred kuću stigli bageri i postavili besplatan priključak za vodu.

Od bogatih izvora, kojim godinama napaja druge, općina nije imala koristi. Njezini mještani koristili su bunare. Sada će uštedu od 5000 kuna dobiti 500 kućanstava. 

"Bušotina od 31 i pol metara, jako je dobra voda. Manje više svi imamo to u selu", rekao je Stjepan Dorić iz Sikirevaca. 

Promjena je uslijedila nakon zagađenja vode u Slavonskom Brodu. Najprije jednim krakom kao hitna intervencija, a potom i kao trajno rješenje, Sikirevci će napajati i cijeli Slavonski Brod. 

"Sad smo evo napokon dobili za sve mještane općine Sikirevci besplatne priključke, to smo znači 15 godina čekali", rekao je Josip Nikolić, načelnik općine Sikirevci. 

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda rekao je za Dnevnik Nove TV kako je Slavonski Brod sada dobio tri uređena, opremeljna zdenca koja će biti u njegovom vlasništvu.

Cijeli projekt, vrijedan 20 milijuna kuna, provode Hrvatske vode. 

"Gradi se upravo spojna cijev od dva kilometra dužine, koju ćemo zapravo razdvojiti i postići dva neovisna sustava, jedan je sustav za potrebe Vukovarsko-srijemske županije i Vinkovačkog vodovoda, a drugo je nesmetan dotok prema Slavonskom Brodu", objasnio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. 

Spajanje Slavonskog Broda na sikirevački vodopskrbni sustav nije bio u planu.

Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić izjavio je kako se on i njegovo ministarstvo ni na jedna način ne osjećaju odgovornima za zagađenje vode. 

"Republika Hrvatska i sva naša tijela su odreagirala maksimalno profesionalo", rekao je Ćorić.

Istraga zbog zagađenja vode u Slavonskom Brodu, nije otkrila ni uzrok ni krivca. S vodom iz Sikirevaca, Brođani bi trebali biti sigurni. Dosadašnji izvori planiraju se konzervirati, a nova voda trebala bi poteći početkom sljedeće godine.

"Daj Bože da to bude, bit će i meni draže i bolje i sigurnije", završno je komentirao Stjepan Mijić, Brođanin. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene