Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U VLASNIŠTVU DRŽAVE

Zaboravljene radnice Orljave na Markovu trgu: "Ne tražimo milostinju, već ono što smo krvavo zaradile"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnice radnica požeške Orljave i Novog sindikata bile su u četvrtak u Vladi na sastanku s ministrom državne imovine Ivanom Paladinom zbog zahtjeva za isplatu pet minimalnih plaća za radnice te tvrtke u državnom vlasništvu koja je prošle godine otišla u stečaj.

Zaposlenice Orljave do sada su dobile tri plaće kao otpremninu, nakon što je ta tvrtka iz Požege, koja se bavila proizvodnjom visokokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, završila u stečaju u kolovozu prošle godine. 

Spomenute tri plaće zakonski su minimum na koje radnice imaju pravo, ali zaslužile su ih još pet, izjavio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković uoči sastanka s ministrom Paladinom.

"Ako ministri imaju pravi na model 'šest plus šest', čak i ako završe u zatvoru, zašto radnice ne bi dobile pet minimalaca" ustvrdio je Iveković.

Predsjednik Novog sindikata kaže kako je Vlada odgovorna za radnice Orljave s obzirom da je riječ o tvrtki u državnom vlasništvu. "Ako Vlada tvrdi da nema zakonske osnove za isplatu plaća radnicama, neka donese novi zakon, možemo ga nazvati lex Orljava', dodao je.

Iveković smatra da bi trošak otpremnina trebale podijeliti Vlada i njemački brend Olymp, koji je do 2020. godine bio najveći Orljavin kupac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJAVLJEN PROSVJED Bivše radnice propale požeške tvrtke traže odštetu: Traži se sastanak s premijerom

Radnice Orljave na Markov su trg stigle s transparentima "Vlada i Olympe, isplatite otpremnine", "Vlada je neodgovoran vlasnik", a dio njih stale su jedna pored druge držeći slova kojima su ispisale rečenicu "Pay our workers".

"Mi ne tražimo milostinju, već ono što smo krvavo zaradile. Doći ćemo ponovno ako treba", kazala je jedna od radnica Lucija Čičković. Nakon sastanka rekle su da su donekle zadovoljne.

Pročitajte i ovo Radnice Orljave - 3 Zaboravljene Pola godine od stečaja radnice Orljave bezuspješno traže pomoć: ''Morat će otvoriti pučku kuhinju, bit će nas puno''

“Razgovor ulijeva nadu, rekao je da će poduzeti sve što može”, rekla je radnica Anica Jerković nakon sastanka u Vladi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene