Bivše radnice požeške Orljave
Bivše radnice požeške Orljave Foto: Ivica Galović/Pixsell

Novi sindikat uputio je Vladi pismo kojim traži preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnine za bivše radnice požeške Orljave, traži i ponovni sastanak s premijerom oko isplate preostalog dijela otpremnine, a najavljuje i novi prosvjed radnica 10. studenoga.


Novi sindikat, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume te bivše radnice Orljave,koja je otišla u stečaj tijekom pandemije, sastali su se u utorak u Požegi.

Radnice su obavijestili da je Novi sindikat Vladi uputio pismo u kojem od nje traži preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnine - još pet bruto plaća u ukupnom iznosu od 450.000 eura za 172 radnice. U pismu su tražili i da Vlada organizira sastanak na temu Orljave i otpremnina.

Također, Novi sindikat istaknuo je kako s Clean Clothes kampanjom, međunarodnom organizacijom koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji, radi na prigovoru na njemačku tvrtku Olymp, najvećeg Orljavinog kupca.

Prigovor će uputiti njemačkoj i hrvatskoj nacionalnoj kontaktnoj točki Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), a podnose ga Novi sindikat, Međunarodni ured CCC-a i njemačka koalicija CCC-a zbog neodgovornog postupanja, odnosno nepoštivanja smjernica OECD-a za odgovorno poslovanje.

Novi sindikat podsjetio je kako je Fair Wear fondacija, organizacija koja nadzire rad modnih kompanija koje su njihovi članovi, potvrdila kako Olymp treba preuzeti odgovornost.

Željko Stipić Idući tjedan izjašnjavanje sindikata o ponudi Vlade: "Gotovo sigurno u suprotnom slijedi veliki prosvjed"

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hoće li uskoro doći do dogovora o povećanju plaća u državnim i javnim službama? Sindikalist Jagić: "Sadašnja ponuda Vlade je..."

Naime, u srpnju 2022. objavila je izvještaj u kojemu analizira koliko je odgovorno ponašanje Olympa te je jasno ustvrdila da "Olymp treba poduzeti svaki razuman napor kako bi osigurao da radnice u Hrvatskoj dobiju otpremnine".

Radnice su se složile sa svim postupcima koje u njihovo ime Novi sindikat poduzima prema tvrtki Olymp, ali traže i uključivanje svog bivšeg vlasnika, Vlade, u rješavanje problema.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju