Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVLJEN PROSVJED

Bivše radnice propale požeške tvrtke traže odštetu: Traži se sastanak s premijerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi sindikat uputio je Vladi pismo kojim traži preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnine za bivše radnice požeške Orljave, traži i ponovni sastanak s premijerom oko isplate preostalog dijela otpremnine, a najavljuje i novi prosvjed radnica 10. studenoga.

Novi sindikat, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume te bivše radnice Orljave,koja je otišla u stečaj tijekom pandemije, sastali su se u utorak u Požegi.

Radnice su obavijestili da je Novi sindikat Vladi uputio pismo u kojem od nje traži preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnine - još pet bruto plaća u ukupnom iznosu od 450.000 eura za 172 radnice. U pismu su tražili i da Vlada organizira sastanak na temu Orljave i otpremnina.

Također, Novi sindikat istaknuo je kako s Clean Clothes kampanjom, međunarodnom organizacijom koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji, radi na prigovoru na njemačku tvrtku Olymp, najvećeg Orljavinog kupca.

Prigovor će uputiti njemačkoj i hrvatskoj nacionalnoj kontaktnoj točki Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), a podnose ga Novi sindikat, Međunarodni ured CCC-a i njemačka koalicija CCC-a zbog neodgovornog postupanja, odnosno nepoštivanja smjernica OECD-a za odgovorno poslovanje.

Novi sindikat podsjetio je kako je Fair Wear fondacija, organizacija koja nadzire rad modnih kompanija koje su njihovi članovi, potvrdila kako Olymp treba preuzeti odgovornost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problemi u školstvu Idući tjedan izjašnjavanje sindikata o ponudi Vlade: "Gotovo sigurno u suprotnom slijedi veliki prosvjed"

Pročitajte i ovo Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Treći krug pregovora Hoće li uskoro doći do dogovora o povećanju plaća u državnim i javnim službama? Sindikalist Jagić: "Sadašnja ponuda Vlade je..."

Naime, u srpnju 2022. objavila je izvještaj u kojemu analizira koliko je odgovorno ponašanje Olympa te je jasno ustvrdila da "Olymp treba poduzeti svaki razuman napor kako bi osigurao da radnice u Hrvatskoj dobiju otpremnine".

Radnice su se složile sa svim postupcima koje u njihovo ime Novi sindikat poduzima prema tvrtki Olymp, ali traže i uključivanje svog bivšeg vlasnika, Vlade, u rješavanje problema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene