Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izdržite još malo

Liječnici upozoravaju na vrijeme opasno po zdravlje: Toplinski val srušio rekorde u Europi, ekstremne vrućine prže i Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni hidrometeorološki zavod upozorava na toplinske valove koji mogu biti opasni po zdravlje. Opasno vrijeme nastavit će se i sljedećih dana, sve do nedjelje, pa iz Hrvatskog zavoda za javnost zdravstvo preporučuju oprez. Vrhunac je toplinskog vala i u zapadnim dijelovima Europe.

Ekstremne vrućine zahvatile su Hrvatsku, pa se u četvrtak se očekuje velika opasnost u Splitu, Kninu, Dubrovniku i Zagrebu, a umjerena u Karlovcu i Gospiću. Najveća, vrlo velika opasnost proglašena je za Rijeku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Vrhunac je toplinskog vala i u zapadnim dijelovima Europe. Temperaturni rekordi još su u srijedu srušeni u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj, gdje su se temperature kretale između 39 i 40 stupnjeva. Četvrtak će još topliji, pa su u nizu zemalja na snazi crveni alarmi i posebna upozorenja. U Francuskoj se s vrućinama povezuje smrt pet osoba. Ovo je drugi toplinski val od početka srpnja.

Zbog ovih opasnih vrućina Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozvao je građane na oprez i uputio nekoliko savjeta o tome kako preživjeti nesnosne vrućine.

- Izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina.
- Piti do 2,5 l vode (izbjegavati gazirana i alkoholna pića).
- Jesti lako probavljivu hranu.
- Nositi prozračnu odjeću i obuću od prirodnih materijala.
- Koristiti kreme s odgovarajućim zaštitnim faktorom.
- Prilagoditi dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana.
- Izbjegavati tjelesni napor.
- Poseban oprez za kronične bolesnike.
- Učestalo kontaktirati sa starijima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene