Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povrijedila zakon

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo Josipu Rimac s 4000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa predložilo je da se državna tajnica Josipa Rimac kazni s 4000 kuna jer nije točno i potpuno prijavila imovinu.

Izvjestiteljica u Povjerenstvu za odlučavanje o sukobu interesa Tončica Božić rekla je da je Povjerenstvo dobilo anonimnu prijavu da Josipa Rimac ima tri stana, a da je u imovinskoj kartici prijavila samo kuću u Kninu.

Pročitajte i ovo Nataša Novaković Tajno glasanje u Saboru Dosadašnja šefica Povjerenstva Novaković: "Zatvaram priču, odluka mi nije veliko iznenađenje" Sabor Tajno glasanje Sabor izabrao novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednica je Aleksandra Jozić Ileković

Prijaviteljica tvrdi da je Rimac grubo obmanula javnost i Povjerenstvo. Redovitom provjerom kartice i zemljišnih knjiga utvrdili su da je suprug Josipe Rimac u Kninu vlasnik tri etaže tri stana.

Zaključili su da nije točno i potpuno navela podatke o imovini u imovinskoj kartici pa je tri etažirana stana u vlasništvu supruga u kući u Kninu navela samo kao jednu cjelinu - obiteljsku kuću. Navode i da je Rimac točno upisala vrijednost imovine, ali da su ostali podaci morali biti usklađeni s podacima drugih državnih institucija. Rimac se o svemu očitovala povjerenstvu, navodeći i da nije imala bolje opcije pri ispunjavanju imovinske kartice.

''Nedvojbeno se može utvrditi da je Rimac povrijedila odredbe zakona o prijavi imovine'', rekla je Božić te predložila sankcije od četiri tisuće kuna na dvije rate.

 

U slučaju Matka Glunčića i dodijeli sredstava udruzi u kojoj je bio član i časopisu koje udruga izdaje, Povjerenstvo je utvrdilo da je došlo do povrede načela, da nije vodio dovoljno računa o vlastitoj vjerodostojnosti i nepristranosti. Za tu odredbu nema propisane sankcije.

Stigle su dvije prijave za Željka Reinera koji je postao vitez reda Svetoga groba jeruzalemskog, čime je podređen Svetom Ocu. U prijavama se Povjerenstvo pita je li sukob interesa biti podređen drugom suverenom.

Uvidom u mrežne stranice zagrebačke nadbiskupije, utvrđeno je da je oviteženo jedanaest novih vitezova. Članstvo se dobiva preko pozivnice i mora ih predložiti njihov biskup.

Utvrđeno je kako je red Svetog groba organizacija koja čini skup vjernika. To je počasna i protokolarna titula. Članstvo u redu ne smatra se protivnim obnašanju javne dužnosti niti dovodi u pitanje nepristranost, ali Povjerenstvo ukazuje dužnosniku kako je u svakoj pojedinoj situaciji dužan zatražiti mišljenje. Ne radi se o državničkoj, nego o vjerskoj funkciji, te predlažu da se ne pokrene postupak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene