Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić izrekao je pozdravne riječi prilikom uspostava Magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog, te obreda oviteženja devet novih vitezova, među kojima je i Željko Reiner.


Dekreton kardinala Edwina Fredericka O'Briena, koji ovo slavlje i predvodi, 21. ožujka 2017. uspostavljena je Hrvatska magistralna delegacija Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog.

Vezani članci Procesija u Zagrebu U Zagrebu održana korizmena procesija od Katedrale do Rokova perivoja: "Molimo Boga da nas oslobodi od pošasti koja je zahvatila Hrvatsku i svijet" Slika nije dostupna Kardinal Bozanić: Isusova Golgota bila je festival zluradosti, koji traje i danas

Uz O'Briena, slavlju su se pridružili i vitezovi iz Austrije, Italije, Kanade, Slovenije, Engleske, i mnogih drugih zemalja, istaknuo je Bozanić. Također, Bozanić je tijekom svoga govora pozdravio i izaslanstvo Suverenoga malteškog vojnog reda.

Bozanić je napomenuo kako je bilo krajnje vrijeme da se uspostavi Viteški red u Hrvatskoj, ali je istaknuo dugu tradiciju povezanosti između hrvatskog naroda i Reda. Osvrnuo se na dva imena koja smatra posebno važnima: Nikolu Tavelića i blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika Hrvatske magistralne zajednice.

"Vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog po svojoj su zadaći i časti posebno povezani sa emaljskom domovinom božanskog Otkupitelja", rekao je Bozanić te dodao kako su oni "i danas pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo, za širenje katoličke vjere".

Nakon što je pozdravio viteze, te im čestitao na njihovoj odluci i ustrajnoj pripremi, Bozanić ih je upitao: "Što tražite?"

Na njegovo pitanje vitezovi, među kojima je i Željko Reiner, odgovorili su: "Želim biti ovitežen kao vitez Svetog groba."