Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

traži se predsjednik Vrhovnog suda

Maratonsko saslušanje u Saboru: Samo Dobronić odgovarao na pitanja četiri sata, još se čekaju iskazi dva kandidata

Samo jednog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda članovi odbora ispitivali su više od 4 sata. I to Radovana Dobronića kojeg podupire i predsjednik Republike. Josipa Krajinović u Sabor je otišla izvještavati prijepodne u Dnevnik Nove TV javila se i objasnila zašto toliko dugo traju saslušanja.

"Oduljila se sjednica. Počelo u 13 sati. Kandidati su trebali imati po 45 minuta, ali samo Dobronić je odgovarao četiri sata", izvijestila je Krajinović i dodala kako je strpljivo i naširoko odgovarao na niz pitanja.

Uputio je i kritiku predsjednicima sudova da se previše bave normama, a manje organizacijom rada sudova.

Pročitajte i ovo Mislav Bago - 2 NE ŽELI SE ZAMJERITI Komentar Mislava Bage: "Plenković je digao ruke, čeka 2024. godinu pa da odluči hoće li u Bruxelles ili po još jedan mandat"

Pročitajte i ovo Hrvatski Sabor Mjere ostaju Vraćaju se u klupe: Iduću srijedu počinje jesensko zasjedanje Sabora

Neka od pitanja bila su kako bi riješio probleme u pravosuđu, zašto se protiv njega vodi stegovni postupak, koji su ključni problemi u pravosuđu. On na sva pitanja opširno odgovara i spominjao je kako bi trebali organizirati cijeli sustav.

"Tako generalno govoriti da je pravosuđe korumpirano, to zaista nije točno. To su besmislice zato jer je sad već stvoreno neko nepovjerenje i tako dalje i tu jednostavno, to sam već rekao da preko 90 posto sudaca, ne da nije korumpirano nego rade čestito i u dobroj vjeri, ono što se kaže. Međutim u čemu je problem, problem je u tome što sudstvo kao grana ono jednostavno mora biti 100 posto provjereno", rekao je Dobronić pred zastupnicima o korupciji i pravosuđu.

Odgovarao je i na pitanje o stegovnom postupku.

"Ja o tom postupku nisam obaviješten, to su mi tek novinari javili. Radi se o tome da te 2019. mi se kaže da nisam postigao tih 80 posto nego manje. To je sustav te postojeće metodologije i ja u toj godini sam manje-više radio, bavio sam se ili starijim predmetima, bilo je dosta žalbi i revizija, a dobio sam dosta spisa drugih sudaca, koji se vode kao riješeni, a kad se bavite njima to vam se ne prizna", rekao je.

Nakon Dobranića odgovarali su kandidati Marin Mrčela i Barbara Gundić. Gundić je odgovarala tek 20-ak minuta.

"Pravosuđe već je pristupačno za sve. Imamo demokraciju pa je pristupačno za sve moguće alate koji postoje", kazala je Gudić i dodala kako je potrebno proaktivno djelovanje svih pripadnika demokratskih procesa.

Krajinović kaže da je Mrčela, koji je preuzeo predsjedanje Vrhovnim sudom, nakon što je 20. srpnja istekao mandat Đuri Sessi, izazvao dosta zanimanja. Odgovarao je na pitanja o problemima u sudstvu.

"Problem sudbene vlasti, dugotrajnosti postupka, nemoralnog ponašanja čak i korupcija sudaca ne smiju biti razlog za stvaranje političkog utjecaja na sudbenu vlast. Za sve te probleme postoji sudbeni mehanizam koji treba primijeniti dosljedno", rekao je Mrčela.

Lana Peto Kujundžić i Šime Savić su se kandidirali i na prošlom javnom pozivu, ali nisu prošli.

Iako se očekivalo da će Odbor za pravosuđe dati mišljenje o svim kandidatima, nije bilo glasovanja jer HDZ traži još vremena. Sporan im je stegovni postupak suca Dobronića. HDZ-ov Krunoslav Katičić kazao je da to trebaju provjeriti.

Mišljenje Odbora za pravosuđe nije obvezujuće za predsjednika koji predlaže kandidata, a niti za Sabor koji donosi konačnu odluku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene