Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVITA SJEDNICA

Plenković komentirao novu koronakartu i pozvao na cijepljenje: "Važno je da broj hospitaliziranih držimo što niže"

Sjednica Vlade
Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr
Vlada je održala redovitu sjednicu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te je, između ostalog, usvojila novi program mjera obnove zgrada oštećenih potresom u pet županija kojim su korigirane cijene izvođenja radova zbog rasta cijena na tržištu i produljeni rokovi za predaju zahtjeva iz obnove.

U uobičajenom uvodu na početku sjednice premijer Andrej Plenković se osvrnuo na prošlotjedna događanja i aktualne teme te je zaželio dobar početak nove školske godine: ''Za razliku od prošle godine sada imamo cjepivo i nadam se da će se škola ove godine škola odvijati što duže odvijati po modelu A''.

Komentirao je i turističku sezonu čestitavši svima koji rade u turizmu: ''Mislim da možemo biti vrlo zadovoljni iako je maloprije objavljeno da je Hrvatska na karti ECDC-a crvena. Omogućili smo se da se ovaj financijski interesantniji dio sezone odvija bez alarma koji bi odvraćali od dolaska u Hrvatsku''. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Nacionalni stožer objavio nove podatke: Dramatičan skok broja novooboljelih u jednoj županiji

''Iza nas je uspješna godina, a kad je riječ o COVID-u i dalje treba voditi računa da smo suočeni s delta sojem koji je agresivniji, najbolji način je da se štitimo cijepljenjem. Mi smo na 52 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu. Smatramo da svi koji su odgađali, neka to učine što prije, cjepiva ima dovoljno, bilo kada se bez formalnosti, čekanja i komplikacija može cijepiti'', istaknuo je Plenković, kazavši da se i očekivalo da Hrvatska na koronakarti bude crvena te je podsjetio da je i dalje važno pridržavati se epidemioloških mjera. 

''Apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno'', naglasio je i dodao: ''Naša logika je bila jasna, mjere ograničenja koje su postojale bile su primjerene i našem mentalitetu i mjerama zdravstvene zaštite. U usporedbi s drugima omogućili smo jako kvalitetan život, a sada je važno da brojevi koji su bitni u ovom trenutku, a to su hospitalizirani, oni s težim oblicima i preminuli, da budu što manji”.

Od 10 danas preminulih osoba samo dvije su bile cijepljenje, a radilo se o ljudima starije životne dobi, uozorio je Plenković i opetovao poziv na cijepljenje: ''93 posto svih preminulih su imali više od 60 godina, apeliram na naše starije sugrađane koji to nisu učinili da se cijepe''.

Važna komponenta je i gospodarski oporavak, a Plenković je poručio da se nastavlja s ciljanim mjerama kada je rije o potporama i poručio: ''Svi su preduvjeti tu da nakon što premostimo krizu, zahvaljujući mjerama koje smo uvodili, krenemo u značajniji gospodarski rast''.

Premijer se osvrnuo i na jučerašnji sastanak s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i predsjednicima uprava banaka oko prešutnih minusa: ''Utvrdili smo četiri načela važna za rješavanje problema:  socijalna osjetljivost, adekvatno informiranje, mali troškovi prelaska i za banke i za klijente te da radimo na tome da efektivna kamatna stopa (EKS) bude takva da bude manja za građane. Prvi korak je da HNB razmotri opcije kako da ponudi rješenje prema bankama da se napravi tranzicija s prešutnog na dopuštenog, a kada vidimo efekte toga spremni smo na daljnje korake da zaštitimo potrošače''.

Idući tjedan kreće popis stanovništva, a Plenković je rekao da je referentan dan 31. kolovoza, po prvi puta se uvodi popisivanje elektroničkim putem da građani to obave sami, a kasnije dolaze popisivači te će kroz par mjeseci Hrvatska imati svoju novu sliku.

Pročitajte i ovo Spora obnova u Zagrebu - 1 OČAJ GRAĐANA Sav apsurd s obnovom vidljiv na ovom primjeru: ''Dan nakon potresa tu je bio Plenković i sve je vidio. Poslije toga ništa. Na prozoru je moj broj, ne zove me nitko''

Poptredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved govorio je o obnovi nakon potresa i najavio: ''Do 15. rujna ugovorit će se obnova 1.500 kuća, a do listopada za još 1.500. U postupku obnove ćemo tada imati više od 4.000 obiteljskih kuća. Do sad je utrošeno više od 18,5 milijuna kuna''.

''Delta soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo''

Govoreći o najnovijim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji je izvijestio o 941 novom slučaju zaraze koronavirusom te 10 preminulih osoba, ministar zdravstva Vii Beroš je komentirao i da se u četvrtom u odnosu na treći val teže kliničke slike razvijaju nešto brže nego ranije.

''U odnosu na treći val prosječna dob hospitaliziranih niža je za šest godina. Usporedbom trećeg i četvrtog vala, utvrđeno je da se u ovom valu teška klinička slika i zatajenje disanja događaju ranije, stoga je bolesnicima i ranije potrebna klinička potpora''.

Troškovi su veliki, kazao je, u godinu i pol dana je izdvojeno nova u vrijednosti nove bolnice poput KBC Rijeka odnosno milijardu i 170 milijuna kuna.

''Delta soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo, šteta, pravila su jednostavna i jasna'', kazao je Beroš i opetovao poziv na cijepljenje i njegovu važnost te dodao: ''Svaki krevet više za COVID bolesnike je krevet manje za ostale bolesnike, no još uvijek situaciju možemo preokrenuti''.

''Idući tjedan će Nacionalni stožer civilne zaštite vjerojatno ići s produženjem postojećih mjera, a cjepivo je najučinkovitije sredstvo za borbu protiv koronavirusa'', istaknuo je prvi čovjek Stožera te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Vlada usvojila novi program mjera za obnovu

Vlada je usvojila novi program mjera obnove zgrada oštećenih potresom u pet županija kojim su korigirane cijene izvođenja radova zbog rasta cijena na tržištu i produljeni rokovi za predaju zahtjeva iz obnove.

Legalnost objekta više nije uvjet za ostvarivanje novčane pomoći za privremenu pomoć i hitne intervencije, rekao je ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat kazavši da će se izmjenama ubrzati postupak obnove.

Istaknuo je da su u program mjera ugrađeni rezultati studije u kojoj je provedena preliminarna identifikacija rizičnih geoloških procesa i pojava likvefakcije, vrtača i klizišta, izrađena u suradnji s Rudarsko-geološko- naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Prema novim mjerama, kod samoobnove obiteljske kuće na području proglašene katastrofe vlasnik obiteljske kuće moći će sam organizirati izradu elaborata i projektne dokumentacije i izvesti radove, a nadzor nad izvedenim radovima i isplatu obavit će Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje.

Dodatno su uređeni postupak privremene pohrane stvari i pitanje privremenog skladištenja građevinskog materijala i postupanje s njima. Jasnije se definiraju sadržaji bitne tehničke dokumentacije u obnovi, završno izviješće nadzornog inženjera i pisana izjava izvođača u izvedbenim radovima te se dodatno uređuju potrebni elementi za sve ključne sudionike u obnovi i produljuju rokovi za podnošenje zahtjeva.

Od sada će, osim za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade, građani moći ostvariti novčanu pomoć za izradu projekta obnove konstrukcije zgrade i projekta za cjelovitu obnovu, a rok za podnešenje tog zahtjeva produžuje se do 31. prosinca 2030.

Rok za predaju zahtjeva za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećene zgrade produljen je do 31. prosinca 2022., a zahtjev za uklanjanje potresom uništene višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade moći će predati do 31. prosinca 2025.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene