Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niži PDV

Možemo li uštedjeti na ovogodišnjoj uskrsnoj košarici? Evo nekoliko korisnih savjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potražnja za hranom bit će veća za točno dva tjedna, kada će pripreme za Uskrs biti na vrhuncu. Istražili smo hoće li uskrsna košarica, nakon smanjenja PDV-a, biti jeftinija, te hoće li potrošači uštedjeti.

Ovog Uskrsa potrošače dočekuju - jeftinija jaja. ''Jaja su jeftinija sad kad je PDV sa 25 na 13 posto, jaja su malo jeftinija, čak ćemo možda raditi i neke akcije'', kaže Goran Bendeković, proizvođač konzumnih jaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija od 3. travnja Novi val poskupljenja cigareta: Pogledajte nove cijene Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

Na osječkoj tržnici najjeftinije jaje je 70 lipa, prošle godine bilo je 10 lipa više. Paket od 30 komada s 24 kune pao je na 21. Kupci zadovoljni, jer će kupovati na veliko.

Jaja će pretežno biti domaća. U Hrvatskoj se na godinu proizvede gotovo 700 milijuna, a uvozi sve manje, lani oko 90 milijuna komada.

Uz jaja, skočit će i prodaja domaćeg sira. Trebat će i povrća. Vezica mladog luka ili rotkvice u Osijeku je 5 kuna, dok je u trgovinama nešto jeftinija. Proizvođači izvan sustava PDV-a na tržnicama, nisu dirali cijenu.

Manje novca Slavonci će izdvojiti i za ribu. Kilogram živog šarana s 30 kuna pao je na 27, no u Zagrebu je i nakon smanjenja PDV-a najjeftiniji oko 40 kuna. Ipak, kupci sumnjaju da će uštedjeti. Jer, priuštit će si više.

A na otvorenije lisnice, računaju i proizvođači.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene