Početak godine donio je niži PDV na neke proizvode, a time i niže cijene. No, od početka travnja poskupljuje plin, a izvjesno je i poskupljenje struje.

Galerija +0 Srna Bijuk o poskupljenju i pojeftinjenu (Foto: Dnevnik.hr)

S početkom godine dočekale su nas niže cijene voća, povrća, mesa, ribe, jaja, pelena i lijekova. Zbog nižeg PDV-a jeftinije je oko 2500 proizvoda.

Vezani članci Poskupljenje energenata - 2 Energetski udari stižu jedan za drugim, što učiniti - zamrzavati cijene ili smanjivati PDV? "Bilo kakva intervencija dovest će do novih neravnoteža" Damir Novotny Potrošačko ludilo je na vrhuncu, a najbolji dani tek slijede: Građani su nakon dvije godine jednostavno pustili kočnicu

S druge strane, rastu cijene računa. Plin od 1. travnja poskupljuje 6,9 posto. Iduća sezona grijanja stajat će nas 275 kuna više.

No, zato će nas manje stajati prosječan ručak. Jaja su jeftinija nešto više od kunu, a pakiranje mesa je jeftinije za oko 3 kune. Mesnoj industriji povećanje plina i struje značit će i veći trošak prozvodnje. Uz cijene mesa mogle bi rasti i cijene piva i mlijeka jer su baš te industrije najveći potrošači energenata.

Mladoj obitelji puno će značiti jeftinije pelene, u prosjeku 10-ak kuna, pa ćete veliko pakiranje sada platiti 113 umjesto 125 kuna. Proširenje obitelji vlada potiče i subvencioniranjem kredita za stambeno zbrinjavanje.

Jeftiniji neki lijekovi

No, uređenje stanova moglo bi biti skuplje. Porast energenata odrazit će se i na građevinski materijal, primjerice parket. Na udaru je i sektor tekstila pa bi odjeća mogla biti skuplja.

Dobra vijest je da su jefintiji neki lijekovi. Primjerice, lijek protiv bolova koji je bio 26 kuna, sada je 22 kune.
Kada se sve zbroji, zbog smanjena PDV-a godišnje ćete jeftinije proći za 1000 kuna ili oko 80 kuna mjesečno. Loša vijest je, pak, da bi ta računica mogla pasti u vodu.

Detaljne analize tek će pokazati koliko će zbog energenata porasti koji proizvod, no ono što se zna je da energenti neće padati. Plin bi za dvije godine mogao rasti i do 20 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju